Hlavní obsah

Hladiny stále stoupají, Lužnice se vylévá z břehů

ČESKÁ REPUBLIKA

Česká republika i nadále čelí náporu vodního živlu a předpovědi počasí zatím nedávají naději na brzkou úlevu. Vytrvalé srážky spolu s tajícím sněhem způsobily vzestup hladin českých řek, na 25 tocích už vodohospodáři vyhlásili třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. O situaci má ve středu ráno jednat Ústřední povodňová komise na ministerstvu životního prostředí a následně i vláda.

Článek

Podle předpovědi mají hladiny řek dál stoupat. Dnes by sice měl déšť polevit, ale na čtvrtek a pátek hlásí meteorologové opět vytrvalé srážky.

Premiér Jiří Paroubek dnes odpoledne poletí vrtulníkem na obhlídku zatopených míst České republiky. Navštíví Vestec na Nymbursku a později Podhradí na Znojemsku.

Centrální opatření zatím nejsou nutná

Ústřední povodňová komise došla po ranním jednání na ministerstvu životního prostředí k názoru, že současná situace nevyžaduje opatření na centrální úrovni. Ministerstvo zřídilo povodňovou službu, která má za úkol shromažďovat a vyhodnocovat  aktuální informace z jednotlivých krajů.

Stav ohrožení na celém toku Lužnice

Třetí povodňový stupeň už platí na celém toku Lužnice. Nejhorší situace zatím panuje v Bechyni, kde už řeka vyhnala z domů několik rodin.

Jihočeský kraj je stále vystaven vytrvalému dešti. Třetí povodňový stupeň platí také na Malši v Kaplici, Pořešíně a Roudném, na Stropnici v Pašínovicích a na Nežárce v Lásenici a Hamru. Podle pracovníků Povodí Vltavy by měly řeky kulminovat během odpoledne.

Voda zaplavila silnici mezi Bavorovem a Netolicemi, rozlitá Otava komplikuje jízdu mezi Čejeticemi a Štěkní na Strakonicku. Už v úterý silničáři uzavřeli úsek mezi Srlínem a Starým Sedlem na Písecku, na silnici u Hrejkovic je průjezdná pouze polovina vozovky. Zaplavená je i silnice mezi Klikovem a Suchdolem nad Lužnicí. Pod vodou se ocitl i sjezd na dálnici u Tábora u hotelu Mašát, je nesjízdný od Tábora ve směru na Prahu.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Obyvatelé Vestce zatím domů nemohou

Dramatická je situace ve Vestci na Nymbursku, odkud musela být evakuována většina obyvatel. "Mrlina klesá pomalinku a ne tolik, kolik bychom potřebovali. Platí tedy stále nejvyšší stav ohrožení," řekl starosta Vestce Jaroslav Janata. Podle něj není naděje, že by se v nejbližších hodinách mohli lidé vrátit do svých domovů.

Obyvatelé Vestce neohrožuje pouze ríčka Mrlina, ale hlavně nedaleký rybník, jehož hráz by se mohla protrhnout. Přihodilo se to už při povodních před třemi lety a voda pak zatopila celou obec.

Hladiny řek se zvedaly i na dalších místech Středočeského kraje a podle meteorologů tomu ani přes den nebude jinak. Třetí povodňový stupeň platí i na Sázavě ve Zruči nad Sázavou a Nespekách, na Blanici v Radonicích a na Labi v Mělníku.

Středočeský hejtman v úterý vyhlásil na celém území kraje druhý povodňový stupeň. Krajský úřad zřídil od 12 hodin bezplatnou telefonní linku 800 710 710, na kterou se budou moci občané obracet s dotazy a připomínkami ohledně záplav. "Linka bude aktivní od 12 hodin," potvrdil Novinkám mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka.

ČEZ začal kvůli lokálním záplavám odpojovat některé oblasti Středočeského kraje od dodávek elektřiny. Bez proudu jsou oblasti Kakosův mlýn, Hvozdec-Vrabčí Brod, Libež, Kácov, Malovidy-Vrábov, Ledečko nad Sázavou a Ohrobec-Jarov.

Intenzivní byly noční srážky v povodí Labe, za hodinu napršelo asi sedm milimetrů. Na tocích se to projeví během dopoledne. V Mělníce byla v úterý večer hladina jeden metr nad hranicí třetího povodňového stupně.

Rozvodněné Labe uzavřelo hranici v Hřensku

Ústí nad Labem dosahovala ráno hladina 655 centimetrů a dále stoupá, stále tak platí třetí stupeň povodňové aktivity. Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka by mělo Labe dosáhnout ve čtvrtek devíti metrů. Kromě dalších dopravních komplikací by to znamenalo hlavně evakuaci obyvatel Hřenska na Děčínsku. Tamní hraniční přechod už musela policie kvůli rozvodněnému Labi v obou směrech uzavřít.

Do odvolání je zastavena plavba na Labi a přestaly jezdit přívozy. Druhý povodňový stupeň platí na Labi v Litoměřicích a na Ohři v Lounech.

V Praze přes noc vyrostly protipovodňové hráze

Stovky lidí stavěly v Praze přes noc protipovodňové zábrany. Od úterního večera platí v hlavním městě druhý stupeň povodňové aktivity. Nejohroženější místa by díky bariérám měla odolat průtoku 1200 krychlových metrů za sekundu. Povodí Vltavy přitom už ráno nahlásilo průtok 1180 metrů za sekundu.

Hráze vyrostly u Stromovky, na Smíchově u Železničního mostu a na Janáčkově a Masarykově nábřeží. V Holešovicích se do instalace zábran zapojila i armáda. Příslušníci rakovnického záchranného praporu pomáhali při stavbě zátarasů na obou březích Vltavy, tedy od Libeňského mostu k Negrelliho viaduktu a na druhém břehu v prostoru Manin. Ochrana Kampy byla dokončena už v úterý.

Voda z otevřeného kanálu začala dnes zaplavovat kampu. Hasičům se však během krátké doby podařilo kanál ucpat, takže voda už do parku neproniká.

Pražané mohou využít bezplatnou informační linku 800 100 991.

Povodně v ČR ve středu 29. března 2006
PrahaPlatí 2. povodňový stupeň, přes noc vyrostly zátarasy. Magistrát připravuje evakuaci obyvatel některých částí města.
Vestec (Nymbursko)Kritický stav trvá. Mrlina klesla jen mírně, hrozí protržení hráze rybníka. Evakuovaní lidé stále nemohou domů.
Podhradí (Znojemsko)Hladina Dyje stoupá. Hrozí opakování situace z roku 2002, kdy záplavy způsobily velké škody.
Hrušovany nad JevišovkouPokud Jevišovka stoupne ještě o půl metru, zatopí třetinu města.
VysočinaV kanalizační vpusti v Boňově na Třebíčsku utonul chlapec. Voda zaplavila desítky sklepů, zahrádek a chat. Uzavřeno několik silnic.
Ústí nad LabemHladina Labe ve čtvrtek dosáhne devíti metrů, což povede k evakuaci obyvatel Hřenska. Policie uzavřela tamní hraniční přechod do Německa v obou směrech.
Jižní ČechyStav ohrožení platí na celém toku Lužnice, v Bechyni se řeka vylévá z břehů. Řeky by měly kulminovat ve středu odpoledne.
Pardubický a Královéhradecký krajVodohospodáři očekávají dosažení úrovně pěti až desetileté vody, ojediněle až dvacetileté vody. Stav ohrožení na čtyřech řekách.
Zdroj: ČTK

Vodní nádrž na Pardubicku přetéká

Pardubickém kraji hladiny stále stoupají. Třetí povodňový stupeň tu vyhlásili vodohospodáři na třech tocích už v úterý, kvůli vytrvalému dešti jich ale pravděpodobně přibude. Stav ohrožení platí na Loučné v Cerekvici, Novohradce v Úhřeticích a Chrudimce v Nemošicích. Pohotovost je vyhlášená na Loučné v Litomyšli a Dašicích, stejně jako na Chrudimce v Přemilově a na Doubravě pod přehradou Pařížov. Přehrada už je zcela plná a voda z ní odtéká bezpečnostními přepady. To představuje nebezpečí pro obce za vodní nádrží, Mladotice a Ronov nad Doubravou.

Také v Pardubickém kraji se zvedla hladina Labe. "Během dnešního dne očekáváme vzestupy průtoků v horních úsecích toků odvádějících vodu z Českomoravské vrchoviny, horní úseky ostatních toků budou velmi zvolna klesat. V nižších úsecích budou postupně pokračovat vzestupy vodních stavů a průtoků. Je možné očekávat pětileté až desetileté, ojediněle dvacetileté povodňové průtoky," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Královéhradeckém kraji platí třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity na Dědině v Mitrově a v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Na Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově na Hradecku, Metuji v Krčíně na Náchodsku a na Kněžně v Rychnově nad Kněžnou byly druhé stupně povodňové aktivity.

Policie už kvůli vodě na Hradecku uzavřela několik silnic, například mezi Krňovicemi a Třebechovicemi pod Orebem, komunikaci u Vysoké nad Labem nebo dvě silnice v okolí Mlékosrb.

Vysočina: první oběť

První oběť si vyžádaly záplavy na Vysočině. V kanalizační vpusti v úterý utonul pětiletý chlapec z Boňova na Třebíčsku. [celá zpráva].

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí na pěti sledovaných tocích v povodí Moravy a Vltavy a na vodním díle Dalešice. Hasiči mají nejvíce práce Havlíčkobrodsku, Třebíčsku a Pelhřimovsku.

Voda zatím zaplavila desítky sklepů, zahrádkářské a chatové kolonie a několik silnic. Neprůjezdná je komunikace mezi Malčí a Sečkovicemi a Malčí a Lhotkou a také u Kobylí Hlavy na Havlíčkobrodsku. Ochrannou hráz stavěli také ve Vílanci na Jihlavsku.

Dyje nebezpečně stoupá

Už deset míst Jihomoravského kraje hlásí třetí stupeň povodňové aktivity - ohrožení. V noci se kvůli tání a dešti vzedmuly některé hladiny až o čtvrt metru. Vodohospodáři varují před zhoršováním situace se bude ale ještě celé dopoledne podle vodohospodářů zhoršovat. Podle starosty Podhradí na Znojemsku stačí, aby tam hladina Dyje stoupla ještě o půl metru a nastane stejná situace jako za povodní v roce 2002, které způsobily na Znojemsku velké škody.

Třetí stupně dále platí v Janově na Moravské Dyji, na Rokytné v Moravském Krumlově, v Židlochovicích na Svratce, ve Strážnici, Hodoníně a Lanžhotě na řece Moravě. Ohrožení bylo vyhlášeno také Hrušovanech nad Jevišovkou, Ivančicích na řece Jihlavě a v Bílovicích nad Svitavou.

Záplavy na jihu Moravy zatím zatopily jedinou komunikaci. Pod vodou je úsek mezi Adamovem na Blanensku a nedalekými Bílovicemi. Cesta vede těsně kolem koryta Svitavy.

Protipovodňová hráz chrání i před Odrou

V Ostravě-Koblově vybudovali Moravskoslezští hasiči na levém břehu řeky Odry asi dvousetmetrovou protipovodňovou bariéru v místě zvaném Žabník. Polovinu hráze tvoří pytle s pískem, na zbytek použili hasiči vaky s vodou. Voda v Odře zatím dál pomalu stoupá.

Hráze z pytlů s pískem zachránily před pohromou rodinné domky v Odrách-Loučkách. Odra tu kulminovala ve tři hodiny ráno a od té doby její hladina klesá. Voda zatopila pouze sklepy. Novinky o tom informoval Petr Kůdela z Hasičského záchranného sboru.

Na ostatních místech v kraji podle vodohospodářů není situace dramatická a voda už by zde neměla výrazněji stoupat.

Povodňové stupně
První stupeň (stav bdělosti)
Nastává při nebezpečí přirozené povodně, která vzniká, když voda dočasně nestačí přirozeným způsobem odtékat. Je třeba věnovat zvýšenou pozornost vodnímu toku nebo jinému zdroji povodňového nebezpečí, činnost zahajuje hlásná a hlídková služba.
Druhý stupeň (stav pohotovosti)
Vyhlašuje se v případě, že nebezpečí přirozené povodně přerůstá v povodeň. Vyhlašuje se i při překročení mezních hodnot daných v povodňovém plánu a při snížení bezpečnosti vodního díla.
Třetí stupeň (stav ohrožení)
Vyhlašuje se při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu, ohrožení životů a majetku v záplavovém území, zahajují se nouzová opatření. Provádějí se také zabezpečovací a podle potřeby i záchranné práce nebo evakuace.

Aktuální informace o stavu toků

Přehled stavů jednotlivých řek uvádí Vodohospodářský portál ministerstva zemědělství:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám