Hlavní obsah

Vedra budou mírnější, než se čekalo

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vedra v závěru tohoto týdne pravděpodobně skutečně budou, ale nebudou tak velká, jak je meteorologové předpokládali. "Původně modely ukazovaly, že by mohly být až třicetistupňová vedra. Ani dnes ještě není zcela jasno, protože modely se rozcházejí. Jeden ukazuje deštivo, další vedro," řekl Vladimír Seifert z hydrometeorologického ústavu.

Článek

"Předpokládáme však, že už od soboty se bude oteplovat a teploty o víkendu by přes den mohly být v sobotu v rozmezí 22 až 26 a v neděli až 28 stupňů Celsia. Tato teplota by vydržela i v pondělí," dodal Seifert.

Uvedl, že některé modely ale naznačují, že by o víkendu mohlo pršet a být chladněji. Přesto podle zkušeností meteorologové spíše vsadili na teplejší počasí. Seifert dokonce nevyloučil, že pokud se předpověď vyplní, mohou se ojediněle na některých místech republiky teploty vyšplhat až na tropických třicet stupňů Celsia.

Příštích 30 dní nadprůměrně teplo

Podle dlouhodobé předpovědi do 20. června by příštích třicet dní mělo být srážkově průměrných a teplotně nadprůměrných. Znamená to, že by mělo napršet v průměru 77 milimetrů srážek, tedy 77 litrů vody na metr čtvereční a průměrná teplota by měla být vyšší než 17 stupňů.

V první dekádě do 31. května jsme již teploty uvedli a v začátku příštího týdne pravděpodobně v úterý a ve středu by se po částečném oteplení opět mělo ochladit na zhruba 17 až 22 stupně. Po celé období meteorologové předpovídají občasné přeháňky a bouřky.

Od 1. do 10. června se očekává polojasno až oblačno, občas srážky a místy bouřky. Noční teploty 16 až 10, denní 21 až 27 stupňů.

Od 11. do 20. 6. by mělo být polojasno až oblačno, občas srážky, místy bouřky, noční teploty 17 až 11, denní 18 až 24 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám