Hlavní obsah

Hladiny řek se nebezpečně zvedají

Právo, Novinky, ČTK, fia, ner

Trvající deštivé a teplejší počasí vytváří ideální podmínky pro zvedání hladin řek. Český hydrometeorologický ústav proto v úterý prodloužil platnost trvání výstrahy před povodněmi minimálně do konce týdne. Do té doby očekávají vodohospodáři zhoršení situace zejména v povodí dolní Vltavy, Dyje, Moravy a Odry.

Článek

Jen do úterního poledne zaznamenali hydrologové třetí stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, na 19 místech v České republice. Druhý stupeň, pohotovost, platil na 46 místech a na více než šedesáti místech byla voda na úrovni prvního stupně povodňové aktivity, tedy stavu bdělosti.

Záplavy hrozí podle meteorologů zejména v krajích Královéhradeckém, Pardubickém, Jihočeském, Plzeňském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Varování před rozvodněním toků platí pro kraje Jihlavský, Zlínský, Středočeský a Karlovarský. Před vzestupem hladin řek meteorologové varují v krajích Ústeckém, Libereckém a Praze.

Hladiny stoupají po celé zemi

Ve Středočeském kraji přes noc stoupaly hladiny řek a jejich postup se ani ráno nezastavil. Vyhrocená situace panuje hlavně na Mrlině ve Vestci na Nymbursku. Už od pondělního odpoledne tu platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení a řeka dále stoupá. Hasiči a vojáci už na místě začali stavět pytle s pískem.

Také občané Sukorad, Židněvsi a Března kolem rozvodněné Klenice na Mladoboleslavsku museli začít stavět ochranné hráze. Zatím pro ně platí druhý povodňový stupeň stejně jako na Doubravě ve Vrdech na Kutnohorsku. Zde zbývá do ohrožení už jen 60 centimetrů. Nedaleká nádrž Pařížov už přetéká a pod vodou jsou silnice z Vrdů do Vinice a ze Zbyslavi do Výčap, byly proto uzavřeny. Kvůli vysoké hladině vody se uzavřela také silnice třetí třídy u Hasiny na Nymbursku.

Druhý pohotovostní stupeň je také na Blanici v Radonicích na Benešovsku, ve Zruči a Nespekách na Sázavě, na Cidlině na Nymbursku i na Mastníku v Radíči na Příbramsku. Již v pondělí museli hasiči v několika případech zasahovat na Mladoboleslavsku, kde místy voda z polí a luk vnikla do sklepů v několika obcích především v okolí Mnichova Hradiště.

V pondělí byl vyhlášen první povodňový stupeň také v chemičce Spolana ležící přímo u Labe pár kilometrů před Mělníkem. Pokud by řeka dál stoupala, museli by zde zvažovat zastavení výroby.

Praze dál stoupá hladina Vltavy, nepřesahuje ale zatím úroveň prvního povodňového stupně - bdělosti. Podle Povodí Vltavy dosáhla v úterý ráno hladina řeky v Malé Chuchli výšky 166 centimetrů. Druhý stupeň se přitom vyhlašuje při 218 centimetrech.

Už v pondělí nechal pražský magistrát vyklidit náplavky a zavřel protipovodňová vrata do Čertovky. Situaci v Praze ovlivňují hlavně vltavské přítoky Sázava a Berounka. Do Vltavy také proudí víc vody z přehrad vltavské kaskády včetně Orlíku.

Ústí nad Labem vyhlásili vodohospodáři druhý stupeň povodňové aktivity. Labe zaplavilo silnici u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín. Část silnice proto strážníci uzavřeli a policisté odklánějí nákladní dopravu již v Lovosicích, osobní vozy pojedou přes centrum města.

Kvůli zvýšené hladině Labe je zastavena do odvolání plavba na Labi až k česko-německé hranici ve Hřensku na Děčínsku. Vodočet v Ústí nad Labem v úterý ráno ukazoval 547 centimetrů. Od hodnoty 600 centimetrů se už přitom vyhlašuje třetí povodňový stupeň. Druhý stupeň platí také na Ohři v Lounech, kde výška hladiny dosáhla 451 centimetrů.

Hladina Ohře po oteplení stoupla také v Karlovarském kraji, kterému se ale zatím vyhýbá déšť, takže průtoky na Svatavě, Teplé i na většině Ohře po dosažení prvního stupně zřejmě kulminují. Hasiči v kraji čerpali vodu ze sklepů, které ale nezaplavily řeky, nýbrž voda stékající z polí a lesů.

Také v Pardubickém kraji přetrvává na některých místech stav ohrožení. Třetí stupeň povodňové aktivity byl v úterý ráno na Novohradce v Úhřeticích, kde se ale vzestup hladiny navzdory nočnímu dešti zastavil. Nově byl vyhlášen stupeň ohrožení na Chrudimce v Nemošicích a třetí stupeň je i na Loučné v Cerekvici nad Loučnou. První stupeň je ně většině toků, na Labi byl vyhlášen v Přelouči, kde hladina vystoupala nad tři metry a průtok je 330 metrů krychlových vody za vteřinu. Normální průtok bývá kolem 50 metrů za sekundu, tedy šestkrát nižší.

Přehrady, kterými se ještě v pondělí dařilo průtoky regulovat, jsou již plné. Retenční prostor přehrady Pařížov na Doubravě se už naplnil ze tří čtvrtin, nádrž Křižanovice na Chrudimce je už téměř zcela napuštěná.

Vzestup hladin pokračuje i v Královéhradeckém kraji. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen na Dědině v Mitrově na Rychnovsku. Druhý stupeň platí na řece Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově na Hradecku a také na Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku.

Neustávající srážky v Jihočeském kraji vyhnaly hladiny řek až ke třetímu stupni povodňové aktivity. V Českém Krumlově vyhlásila povodňová komise stav ohrožení už v pondělí večer na říčce Polečnici. V úterý na seznam nebezpečných toků přibyly ještě Lužnice v Bechyni a v Nové Vsi, Stropnice v Pašínovicích a Malše v Roudném. Řeky se vylévají z břehů a zaplavují zahrádky a sklepy.

Silničáři kvůli rozvodněným řekám uzavřeli silnice mezi Srlínem a Starým Sedlem na Písecku, na silnici u Hrejkovic je průjezdná pouze polovina vozovky. Na silnici mezi Olešnicí a Petříkovem na Českobudějovicku stojí 30 centimetrů vody. Voda zaplavila také silnici mezi Klikovem a Suchdolem nad Lužnicí.

Voda by podle jihočeských vodohospodářů měla ještě stoupat.

Třetí stupeň vyhlásili vodohospodáři také na třech místech Jihomoravského kraje. Déšť ve spolupráci s tajícím sněhem komplikuje situaci na Dyji v Podhradí, v nedalekém Janově na Znojemsku a také na řece Moravě ve Strážnici na Hodonínsku. Oproti pondělnímu ránu se tady hladiny vzedmuly přibližně o metr. Na řece Dyji navíc koryto stále blokují ledové kry, postupně se ale uvolňují. Rozvodněná Dyje tam zatím zaplavila louky a několik zahrádek.

Vlivem dešťů a tání stoupla i hladina řeky Svratky. Druhý povodňový stupeň byl vyhlášen v Židlochovicích na Brněnsku, první - bdělost - platí v Brně a nedaleké Veverské Bitýšce.

V kraji Vysočina zaznamenaly hladiny toků vzestup, vyhlášen byl třetí stupeň povodňové aktivity na Martinickém potoce na Pelhřimovsku a na Šlapance na Havlíčkobrodsku. Na dalších čtyřech místech kraje Vysočina platí druhý stupeň - pohotovost a v pěti oblastech první. Voda se většinou rozlila z koryt na louky a zahrady a nezpůsobila rozsáhlejší škody.

Moravskoslezský kraj zaznamenal třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, na řece Odře v Odrách na Novojičínsku. Vodohospodáři se přitom obávají, že největší vzestup hladiny Odry mají vzhledem k předpokládaným srážkám teprve před sebou. Na Odře už platí i dva druhé povodňové stupně. Stav pohotovosti vyhlásili v Bartošovicích na Novojičínsku a Ostravě-Svinově. Druhý stupeň je i v Opavě na řece Opavě a v Oticích na řece Hvozdnici.

Jarní tání se projevilo zvedáním hladin řek i v Olomouckém kraji, kde platí třetí povodňový stupeň na řece Třebůvce v Lošticích na Šumperku. S obavami hledí lidé také na stoupající hladinu Bečvy. V Dluhonicích na Přerovsku už je vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity.

Ředitel Povodí Moravy Mojmír Pehal je ale optimista. "Na Vsetínské a Rožňovské Bečvě je již zaznamenán mírný pokles, mělo by se to postupně projevit i na Přerovsku. Hladiny však budou do té doby mírně narůstat nebo setrvávat," řekl Pehal.

Reklama

Výběr článků

Načítám