Hlavní obsah

Tamiflu v lékárnách je, ale drahé

Právo, Václav Pergl, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lék proti ptačí chřipce Tamiflu je v českých lékárnách na předpis běžně k dostání. Jeho cena je 966 korun. Zdravotní pojišťovny na něj přispívají jen výjimečně, a to 700 Kč vážně nemocných pacientům. Ze státních zásob má být v případě vypuknutí pandemie lék k dispozici pro 2,1 miliónu obyvatel, zejména lidi zajišťující chod státu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tamiflu se u nás snaží koupit i cizinci.

Článek

Výrobce léku proti ptačí chřipce Tamiflu očekává velký zájem Čechů o tento přípravek, pro letošek plánuje uvolnit do distribuce 140 000 balení. Jedná se ale o tom, že by ho mohlo být i více, řekl v úterý Jiří Pěšina z firmy Roche, která lék vyrábí. Sedmdesát tisíc balení již výrobce dovezl začátkem února, 35 000 uvolnil v těchto dnech, zbytek z plánovaného počtu doveze v květnu. "

V současnosti usilujeme o to, protože v České republice je o lék opravdu velký zájem, abychom získali ještě další dodávky. Uvidíme, jak jednání dopadnou," upřesnil Pěšina. Hlasy z lékáren však o větší poptávce Čechů zatím nenasvědčují. Lékárníci ho sice mají ve svých skladech, ale zájem o něj je podle nich minimální.

Právo oslovilo lékárny v několika krajích a zjistilo, že lékárníci aspoň několik balení tamiflu mají na skladě. "Dosud o něj nebyl zájem," řekl majitel českobudějovické lékárny Šumava. Pro tento lék si do Česka jezdí i cizinci. Protože je u nás jen na předpis, v lékárnách nepochodí. "Máme na skladě deset balení. Češi ale o ně zájem nemají, zato cizinci z Německa a Polska se na něj ptají," řekla zaměstnankyně Liberecké lékárny Aqua.

V ČR už i verze pro děti

"Lék je vázán na lékařský předpis a může ho předepsat kterýkoliv lékař. V balení je deset tablet a při léčebném režimu vydrží tato dávka na pět dní, protože se berou dvě tablety denně," informoval Jiří Pešina z firmy Roche, která tamiflu vyrábí. Doplnil, že kapacita výroby léků je rozpočítána a každý stát má určitou kvótu. Výrobku je podle něj dostatek.

Pešina Právu sdělil, že před několika dny dorazilo do ČR i 15 tisíc kusů tamiflu pro děti ve formě sirupu. Dosud u nás byl dostupný jen lék pro dospělé. "Cena dětského léku je stejná jako pro dospělé - 966 korun," uvedl.

Zvýšený zájem o tamiflu mezi pacienty lékaři zaznamenali vloni na podzim, kdy se o jeho účincích poprvé informovalo v souvislosti s ptačí chřipkou. "Od té doby dodnes byl jen sporadický zájem o tento lék," konstatoval předseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Při preventivním používání vystačí jedna tableta na den, tedy balení by bylo na deset dní.

"V současné době nemá smysl brát tamiflu preventivně. Českým občanům zatím nic nehrozí. Není ani jisté, jestli by při rozšíření ptačí chřipky opravdu zabralo," uvedl Jelínek.

Letos 140 tisíc dávek a dost

Mimo státních zásoby ve výši 2,1 miliónu dávek má ČR pro letošní rok kvótu na tamiflu 140 tisíc dávek pro prodej v lékárnách. "V únoru jich bylo do lékáren dodáno 70 tisíc, v březnu přišlo 35 tisíc a dalších 35 tisíc dávek ještě dorazí. To je pro letošní rok vše," pokračoval Pešina. Do prodeje v lékárnách v ČR by bylo možné získat další balení nad stanovenou kvótu jen v případě, kdy by v ostatních státech lék nevyprodali. Pak by ČR mohla získat pro sebe něco z jejich přídělu.

V léčebném režimu, tj. bezplatně, by se lék podával pouze v případě, kdyby vypukla pandemie nebo epidemie chřipky. Státní zásoby jsou určeny pro lidi zajišťující chod státu, například zdravotníky, potravináře, veterináře, energetiky, záchranný systém a část armády.

Z uvedeného množství 2,1 mil. dávek již má ČR na skladě 650 tisíc dávek; dalších 600 tisíc přijde do konce tohoto roku a v příštím roce 700 tisíc. Ze zkušenosti z minulých chřipkových pandemií epidemiologové usuzují, že pokud by lék dostala v prvních dnech pandemie pětina národa, tak by se výskyt onemocnění snížil o 50 až 70 procent, protože tito lidé již nebudou infikovat ostatní. "To je dostatečné číslo ke zvládnutí epidemie až do doby, než by byla vyrobena vakcína proti ptačí chřipce," vysvětlil hygienik.

Dva měsíce na vakcínu

V případě pandemie ptačí chřipky by farmaceutické firmy okamžitě začaly s výrobou vakcíny. Měla by být hotova do dvou měsíců. Do té doby by ochranu obyvatel zajišťovalo právě tamiflu. Hygienici tvrdí, že je to dostatečná doba, a to proto, že pokud by se virus přenesl z člověka na člověka, trvalo by několik týdnů nebo měsíců, než by svět zachvátila pandemie. Nevypukla by totiž v celém světě ve stejný den.

Ze státních zdrojů by bylo následně očkováno 60 procent obyvatel, tedy šest miliónů osob. Opět by to byli lidé zajišťující chod státu. Dále pak všechny děti, mladiství a osoby s chronickým onemocněním. Pokud by vláda nebo bezpečnostní rada státu nerozhodly jinak, zbylých 40 procent obyvatel by si vakcínu muselo koupit.

Reklama

Související články

V Česku je první případ ptačí chřipky

Česká republika má pravděpodobně první případ ptačí chřipky. Podle zdroje Novinek se virus objevil u labutě uhynulé v Hluboké nad Vltavou. Zatím ale není...

Výběr článků

Načítám