Hlavní obsah

ČSSD slibuje zvýšení porodného až na 120 tisíc

– PRAHA
Právo, Novinky, Petr Janiš

Sociální demokraté nasadili na voliče těžký kalibr v podobě výrazného zvýšení porodného. Za první dítě mají matky dostat 60 tisíc, za druhé 90 tisíc a za třetí 120 tisíc korun. Předpokládá to volební program ČSSD. Ekonomičtí analytikové označují slib ČSSD za nereálný, nadsazený a alibistický.

Článek

Ve volebním programu ČSSD se píše, že toto opatření má usnadnit mladým lidem zakládat rodiny a mít děti. Úřadující předseda sociálních demokratů a ministr financí Bohuslav Sobotka prohlásil, že dopad na státní rozpočet nebude nijak dramatický.

Porodné má být vypláceno ve třech ročních splátkách. V případě prvního dítěte se tak mohou rodiče těšit na 20 tisíc ročně, u druhého dítěte 30 tisíc ročně a u třetího mohou rodiče počítat se 40 tisíci korun za rok. Premiér Jiří Paroubek si od razantního navýšení porodného slibuje nárůst porodnosti o 10 až 20 tisíc dětí ročně.

Porodné dosud činí 8750 korun, od dubna se zvýší na 17 500 korun. V roce 2004 se celkově narodilo téměř 98 000 dětí, z toho přes 48 000 bylo prvorozených, přes 35 500 dětí se narodilo jako druhé v pořadí, v pořadí třetích potomků přišlo na svět k deseti tisícům dětí.

Porodnost to prý neovlivní

Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek považuje slib ČSSD za nerealistický a podotýká, že nadsazené sliby patří před volbami ke koloritu české politiky. Za populistický považuje návrh ČSSD i Kateřina Havlíčková z Institutu analytických studií. Podle ní by se mělo porodné vyplácet po částech tak, aby ho nedostávaly ženy, které jen porodí a o dítě se nestarají.

"Namísto zvyšování porodného a rodičovského příspěvku by se měl matkám, případně otcům nahrazovat předešlý příjem - za ideální bych považovala náhradu ve výši celého předchozího ročního příjmu," sdělila Havlíčková. Domnívá se, že zvýšení porodného ekonomicky únosné je, ale ne v kombinaci s předchozími úpravami, zejména zvýšením rodičovského příspěvku.

Podle odbornice na rodinnou politiku Hany Maříkové ze Sociologického ústavu se obdobné opatření většinou na porodnosti neprojeví. "Pokud se to nastaví na peníze, a pak na jejich vyplácení není, tak to může mít dokonce negativní dopady," upozornila odbornice.

Považuje za lepší investovat do služeb pro rodinu a do zlepšení kvality života. Zvedající se porodné podle pořadí dítěte podle ní neodráží náklady rodiny, nejvíce peněz dají totiž rodiče za nejstaršího potomka. Považuje to však z hlediska tvůrců programu, kteří chtějí motivovat lidi k dalším potomkům, za pochopitelné.

ČSSD chce přidávat i na rodičovském příspěvku

Už dříve sociální demokraté oznámili, že chtějí postupně zvyšovat rodičovské příspěvky tak, aby v roce 2010 přesáhly 10 tisíc korun. Rodinám chtějí pomoci také prodloužením rodičovské dovolené až do osmi let dítěte a zavedením tzv. rodinných karet pro čerpání různých slev.  

Mezi další volební sliby ČSSD patří zvýšení průměrné mzdy o 20 procent. Do roku 2010 má průměrná hrubá mzda činit 26 500,-. Průměrný důchod má vzrůst o čtvrtinu.

Anketa

Zvýší podle vás navrhované porodné počet dětí narozených v ČR?
Ano
72,1 %
Ne
27,9 %
Celkem hlasovalo 10301 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám