Hlavní obsah

Voda se zatím nevzdouvá, povodí řek je však v pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

V jižních Čechách se i přes velké tání sněhu a déšť zatím řeky z břehů nevylévají. Na Blanici však už vládne první povodňový stupeň a jinde je vyhlášen stav bdělosti. Lipno i další přehrady mají stále rezervy.

Článek

Jihočeským hydrometeorologům se o víkendu potvrdil jejich páteční výhled. I přes dešťové srážky, zejména v neděli, k výraznému vzedmutí hladin jihočeských řek Vltavy, Lužnice a Otavy nedošlo. Pouze na dolním toku dosáhla v sobotu v noci Blanice první povodňový stupeň. V Heřmani její hladina dosahovala v neděli ráno 111 centimetrům, což je o 31 centimetrů nad hranicí pro vyhlášení stavu bdělosti. Běžně je v těchto místech v korytu kolem půl metru vody.

Jak Právu řekl v neděli dispečer českobudějovického závodu Povodí Vltavy Petr Hovorka, dá se předpokládat, že v průběhu nedělní noci a pondělního rána může dojít k dosažení prvého povodňového stupně vzedmutí i na některých dalších místech regionu. Stav bdělosti tak nejspíše začne platit na Černé v Líčově a Malši v Roudném. Není vyloučeno ani lokální vylití do luk, ale voda neměla  určitě zasáhnout zastavěné lokality. Dispečer připomněl, že dostatečně připravena na případné přívaly vod z tajícího sněhu je i Lipno. "Během celého zimního období byly odtoky vyšší než přítoky, a to znamená, že se podařilo vytvořit dostatečné rezervy pro náhlý případ tání. Na Lipně máme nyní padesátiprocentní rezervu, což  představuje kolem 150 miliónů kubíků vody," konstatoval Hovorka. 

Dodal, že menší rezerva je i v přehradní nádrži Římov na řece Malši. Je to tím, že jde o nádrž, u níž je hlavním cílem jímat vodu pro vodárenské účely. I zde se však podařilo vytvořit určitý prostor pro zadržení vody z tajícího sněhu, i když v Novohradských horách jej není zdaleka tolik jako na Šumavě. Přesto i tady proti minulým letům leží stále poměrně vysoký sněhová pokrývka. "Vše záleží na tom, jako bude tání probíhat, zatím se zdá, že k vážnějším problémům by nemělo v okolí řek dojít," zdůraznil dispečer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám