Hlavní obsah

I přes tuhou zimu si horští hoteliéři moc nevydělali

Čeští vlekaři nejsou ani zdaleka tak nadšení ze zimy, jak by se mohlo na první pohled zdát. Množství sněhu i v nižších polohách způsobilo, že lyžařů na horách výrazně nepřibylo. V některých krajích se dokonce podnikatelé potýkali s úbytkem zájmu o vleky a hotely.

Článek

Vlekaři v Krkonoších jsou s letošní zimou spokojeni. Sezóna začala již na konci listopadu, přinesla dostatek sněhu a stálé počasí bez výraznějších oblev. Naproti tomu hoteliéři si letošní zimu nepochvalují, protože zejména z ciziny přijelo do nejvyšších českých hor méně turistů. "Do 18. února byla obsazenost ve Špindlerově Mlýně proti loňsku nižší o 20 až 30 procent. Jindy přitom býval únor zcela vyprodaný," řekla Jana Procházková ze společnosti Hotel Group, která ve Špindlerově Mlýně sdružuje osm hotelů a penziónů.

Šumavští vlekaři, hoteliéři i provozovatelé lyžařských areálů jsou s letošní zimní sezonou spokojeni. Výborné sněhové podmínky a neobvykle dlouhá zima přilákaly do nejvyšších jihočeských hor spoustu návštěvníků. Majitelům hotelů tak zajistily téměř nepřetržitě obsazené pokoje od prosince do poloviny března.

Letošní zimní sezonu hodnotí jako dobrou i ubytovatelé i provozovatelé zimních středisek v Jizerských horách, výrazné zisky jim ale nepřinesla. Někteří majitelé menších penzionů dokonce přiznávají, že měli hostů méně než v jiných letech.

V Krušných horách si vlekaři na sezónu stěžují. Údajně mohla být ještě lepší, kdyby sněhu nebylo tolik.

V Jeseníkách jsou rozpaky, v Beskydech panuje spokojenost

Mnohá horská střediska v Jeseníkách navštívilo v letošní zimě méně lidí, než bývalo zvykem v minulých sezonách. Některým provozovatelům vleků se kvůli tomu snížily tržby až o 20 procent. Pokles v počtu návštěvníků, který zaregistrovali i majitelé hotelů, si vysvětlují tím, že sněhu byl dostatek i v nížinách, lyžaři proto nemuseli vyrážet do hor.

Provozovatelé vleků v Beskydech si finišující zimní sezónu pochvalují. Na některých sjezdovkách na Vsetínsku se totiž lyžuje nepřetržitě již 100 dnů, což se projevilo na počtech návštěvníků, tržbách i vytížených kapacitách horských hotelů a chat.

"Sezona je rozhodně nadprůměrná. Začala velmi brzy, navíc jsme nezaznamenali výraznější výkyvy počasí," uvedl provozovatel horské chaty a sjezdovky na Kohútce v Javorníkách Josef Kocurek. Výraznější nárůst lyžařů zde ale nezaznamenali. "Podmínky byly výborné i v nižších polohách, takže lyžaři se rozptýlili," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám