Hlavní obsah

Havel se pustil do Klause kvůli homosexuálům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý český prezident Václav Havel je rád, že Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a schválila kontroverzní zákon o registrovaném partnerství homosexuálů. Symbol nenásilného československého přechodu od komunistické totality k demokracii dále kritizoval i postoj KDU-ČSL, jejíž zákonodárci jednotně registrované partnerství nepodpořili.

Článek

"Byť velmi těsně, jsem velmi rád, že zákon parlamentem posléze prošel," řekl Havel k registrovanému partnerství.

Návrh zákona, jenž umožňuje gayům a lesbičkám uzavírat státem uznané svazky, v únoru vetoval prezident Václav Klaus. Poslanci poté prezidentovo veto přehlasovali nejmenší možnou většinou 101 hlasů. Proti byli tradičně lidovci a normu nepodpořila ani drtivá většina občanských demokratů.

Podle Havla si nelze rodinu plést s teletníkem

"Co mě na celé debatě kolem toho tématu nejvíc zaujalo, byla naprosto absurdní ideologie páně Kalouskovy strany (KDU-ČSL) a prezidenta republiky, že rodina má mít výhody, protože plodí děti, na rozdíl od homosexuálních párů. To je pojetí rodiny jako teletníku, jako místa, kde se připouštějí býci ke kravám, aby byla telata," nešetřil kritikou Havel.

Klaus ale soudí, že zákon neliberalizuje, nýbrž rozšiřuje státní regulace mezilidských vztahů. Jednotlivé paragrafy podle něj nepřípustně kopírují uspořádání pro tradiční manželství a rodinu.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek nevidí důvod, proč ze soužití homosexuálů, které společnost plně toleruje, vytvářet instituci chráněnou zákonem. Myslí si, že rodina požívá speciálních výhod z jediného důvodu - kvůli ochraně dětí.

"Na tom není nic spirituálního, nic duchovního. To je opravdu materiální, družstevní pojetí rodiny. A to mě na celé diskusi nejvíc rozčilovalo," uzavřel Havel.

Anketa

Který postoj vůči registrovanému partnerství homosexuálů je vám bližší?
názor Václava Havla
54,5 %
názor Václava Klause
45,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15116 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám