Hlavní obsah

Nejoblíbenější učitelka chtěla původně na práva

– PRAHA
Právo, zde

Nejoblíbenějším učitelem ČR se včera stala po sedmi letech žena. Titul Zlatý Ámos 2005/06 v konkurenci tří pedagogů a dvou pedagožek vybojovala Ivana Krumplová, kantorka ze Základní školy Krásovy domky v Pelhřimově. Korunku ji včera předal loňský vítěz ankety, pedagog Luboš Blahout z Gymnázia v Jablonci nad Nisou. Dětská porota si naopak mezi soutěžícími vybrala jako svého favorita muže - Miroslava Horáka ze Základní školy Hálkova v Humpolci.

Článek

Ivana Krumplová během klání prohlásila, že poznámky dává jen když žák zapomene pomůcky pro výuku, za zlobení prý nemusí - zařídila si to tak, že jsou děti hodné.

Nová Zlatá "Ámoska" působí na prvním stupni, v současné době má páťáky. Kromě hudební výchovy, na kterou by si, jak řekla Právu, netroufla, vyučuje všechny předměty. Vítězka ankety chtěla být v šesté třídě na základní škole učitelkou českého jazyka a dějepisu, což později na filozofické fakultě skutečně vystudovala. "Na gymnáziu jsem chtěla dělat práva, kam jsem bohužel nebyla přijata. Skončila jsem tak jako učitelka, ale dnes jsem strašně šťastná, protože je mi s dětmi nádherně," řekla novinářům bezprostředně po korunovaci.

 Dětem, které ji přijely do pražského finále podpořit, pak slíbila, že na pondělí vyhlásí Královskou milost, což je výsada, kterou král učitelů má. "Na celé škole se nebude v pondělí ani zkoušet, ani nic psát," ubezpečila žáky.

Soutěž Zlatý Ámos se letos konala už po třinácté. Až dosud v něm sedmkrát zvítězil pedagog ze základní školy a šestkrát ze střední. Muži bodovali desetkrát, ženy - i s letošní vítězkou - třikrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám