Hlavní obsah

Vyvadil bude Paroubkovým poradcem až za tři měsíce

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek ustoupil nejvyššímu soudci Josexu Baxovi a jeho námitkám, že Jiří Vyvadil nemůže být Paroubkovým poradcem ještě tři měsíce, protože mu běží lhůta, po níž teprve funkce soudce zanikne. Paroubek už přitom Vyvadila svým poradcem jmenoval. Ve čtvrtek oznámil, že Vyvadil poradcem bude až od konce června.

Článek

Soudcovského taláru se Vyvadil zřekl 17. března a ještě tentýž den premiér Jiří Paroubek (ČSSD) oznámil, že jej hodlá angažovat jako svého poradce pro soudnictví, právo a spravedlnost. Nejvyšší správní soud (NSS) ale upozornil na to, že Vyvadil se premiérovým poradcem, byť neplaceným, prozatím stát nemůže. Vyvadil se sice funkce soudce vzdal, fakticky jím ale přestane být až po vypršení tříměsíční lhůty.

Poslední půl rok strávil Vyvadil na stáži na ministerstvu spravedlnosti. Svým počínáním si ale proti sobě postavil ministra Pavla Němce (US-DEU) i svého šéfa z NSS Josefa Baxu. Vyjadřoval se prý k politickým kauzám, a ohrozil tak nezávislost soudu, a navíc se sešel s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem v případu prodeje potravinářské firmy Setuza. O schůzce byl informován premiér Paroubek, ale nevěděl o ní ministr spravedlnosti. Náměstek také ostře kritizoval práci svého nadřízeného Němce. V tomto sporu Paroubek Vyvadila podporoval.

Vyvadil neví, co bude tři měsíce na NSS dělat

Vyvadil ve čtvrtek potvrdil, že se vrátí do Brna a bude pracovat u NSS až do konce června. "Nicméně považuji to za plýtvání penězi daňových poplatníků. Předseda NSS Baxa několikrát řekl, že o mne nestojí, že jsem zklamal. Je tedy jasné, že nebudu moci rozhodnout žádnou věc," řekl Vyvadil s tím, že neví, co vlastně bude u soudu dělat. Zákon, který ošteřuje odchod soudců z funkce, je podle něj špatný a měl by být změněn.

Reklama

Související články

Vyvadil nerezignuje, chtěl by na okresní soud

Soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Jiří Vyvadil nehodlá rezignovat na funkci soudce. V pondělí to potvrdil Právu s tím, že usiluje o přeložení na jeden...

Němec dočasně zprostil Vyvadila funkce soudce

Ministr spravedlnosti Pavel Němec ve čtvrtek dočasně zprostil Jiřího Vyvadila funkce soudce Nejvyššího správního soudu (NSS). Řekl to mluvčí ministerstva Petr...

Výběr článků

Načítám