Hlavní obsah

Podle Paroubka jsou víza do USA podivná

PRAHA

Za podivnou označil vízovou politiku Spojených států vůči České republice premiér Jiří Paroubek ve středu po zasedání vlády. Kabinet se podle něj shodl na tom, že bude razantněji postupovat vůči americké vládě a dalším úřadům USA, aby se narovnal stav, kdy Američanům na cestu do Česka stačí pas, Češi však musí žádat o nelevné vízum, aniž by měli jistotu, že ho dostanou.

Článek

"Je to podivná situace, kdy jeden z našich nejbližších spojenců proti nám uplatňuje jednostranné znevýhodnění českých občanů," uvedl premiér. Dodal, že Česko jako jedna z mála zemí stoprocentně podporuje americkou politiku. "Naši vojáci jsou v Afghánistánu, naši policisté jsou v Iráku," podotkl.

Premiér se kvůli vízům chystá 4. dubna osobně navštívit konzulární odbor amerického velvyslanectví v Praze, kde se žádosti o víza vyřizují. "Abych viděl jak se pracuje s našemi lidmi při příjmu a při vydávání víz."

Razantnější postup českých činitelů vůči americkým úřadům by přesto neměl podle Paroubka narušit obchodní a turistické styky s USA.

Otázku víz nově otevřel v neděli ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), když uvedl, že vyjednávání o zrušení vízové povinnosti s americkými, ale i kanadskými a australskými úřady by napomohl přísnější postoj vůči turistům těchto zemí. Paroubek na to reagoval tak, že to měl Svoboda udělat již dávno. Naopak ministr vnitra František Bublan zpřísnění režimu pro občany uvedených zemí odmítá.

Pomůže EU?

"Budeme také žádat Evropskou unii, aby nám pomohla s tímto problémem, protože je zde nerovnoměrné zacházení v rámci zemí unie," řekl včera Právu vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel. Dodal, že ministři včera diskutovali o možnosti, že by každý americký či kanadský turista dostal leták, v kterém by byl informován o nevyváženém stavu. "Když si ročně půl miliónu lidí toto přečte, tak věřím že to bude mít ohlas, který dojde až k americkým politikům, kteří o tom rozhodují," uvedl Havel.

Český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář Právu řekl (více rozhovor na str. 10?), že je důležité vytvářet na americkou stranu veškerý možný tlak, protože i Američané si uvědomují vízovou asymetrii.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře na nerovnoměrné zacházení Evropskou komisi již upozorňovali. Komise by měla o dalším postoji EU vůči USA rokovat v červnu. Dodal, že 15 starých členů EU má s USA bezvízový styk a 10 nových členů ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda chce zpřísnit kontrolu turistů z USA

Pro přísnější kontrolu toho, zda turisté z USA, Kanady a Austrálie dodržují v Česku pravidla turistického styku se v neděli vyslovil český ministr zahraničí...

Paroubek chce zpřísnit víza pro Američany

Předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) se nelíbí nerovnost při udělování víz mezi Českem a Spojenými státy, Kanadou a Austrálií. Zatímco občané těchto...

Výběr článků

Načítám