Hlavní obsah

ČSSD zruší svou organizaci v Českém Těšíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Krajský výkonný výbor ČSSD v Moravskoslezském kraji zruší místní organizaci strany v Českém Těšíně. Důvodem je fakt, že se zástupcům ČSSD na středečním jednání zastupitelstva nepodařilo prosadit do programu hlasování o odvolání starosty města Jindřicha Sznapky.

Článek

Starostovo odvolání přitom požadovali jak zástupci okresního a krajského výboru strany, tak i úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Sám starosta kvůli obvinění z nabízení úplatků už musel sociální demokracii opustit.

Už v pondělí zjišťoval situaci v českotěšínské organizaci krajský předseda sociálních demokratů Petr Vícha, když se zúčastnil její schůze. Na tu se však nedostavil potřebný počet členů a nebyla ani usnášeníschopná. "Tato organizace není příliš funkční a nebyla ani usnášeníschopná v tak důležité situaci. V této chvíli téměř s jistotou konstatuji, že organizace bude rozpuštěna," potvrdil ve středu Vícha.

Premiérův zásah není vyloučen

Zrušení organizace je v pravomoci Okresního výkonného výboru (OVV) ČSSD v Karviné. Pokud by se k tomu neměl, může se podle Víchy iniciativy chopit i Krajský výkonný výbor ČSSD. Vícha dodal, že pro zrušení organizace je i premiér Jiří Paroubek. "Nevylučuji, že dokonce dorazí sem do Karviné tu situaci osobně řešit," podotkl Vícha.

Předseda karvinského OVV Ladislav Šincl ve středu přislíbil, že na nejbližším zasedání navrhne, aby se výbor situací v Českém Těšíně zabýval. Konečné rozhodnutí ale nechce odhadovat. Situaci podle něj totiž komplikuje skutečnost, že v okresním výkonném výboru zasedá i předseda českotěšínské ČSSD a další problémový člen sociálních demokratů Marian Kuś, který je podezřelý z padělání lustračního osvědčení. "Mě už to taky s tím Těšínem nebaví a myslím si, že by se to mělo radikálně řešit," míní Šincl.

Českotěšínská organizace ČSSD se v pondělí dohodla alespoň na tom, že vystoupí z koalice na místní radnici. Ani tento návrh zřejmě nebude jednoduché prosadit. Kuś chtěl sice zastupitele na středečním zasedání o tomto záměru informovat, nicméně ani tento bod se nakonec do programu nepodařilo zařadit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám