Hlavní obsah

Náměstek ministra dopravy odchází kvůli kauze biolíh

PRAHA

Podezření z korupce na ministerstvu dopravy stálo místo náměstka Petra Pospíchala. Pospíchal po středeční dohodě s ministrem Milanem Šimonovským (KDU-ČSL) opustí ve čtvrtek funkci a odejde z ministerstva. Ministrovi se nezdál v pořádku Pospíchalův postup při nominaci do mezirezortní komise pro biopaliva. Náměstek totiž do komise delegoval sám sebe.

Článek

V souvislosti s případem uplácení při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu se o Pospíchala zajímá také policie. Kvůli úplatku už zatkla ředitelku Pospíchalova sekretariátu Ludmilu Schwarzovou.

Ministr Šimonovský považuje za nestandardní, že se Pospíchal koncem února osobně nominoval do komise pro biopaliva. Od zatčení Schwarzové až do dnešní schůzky se Šminovským byl náměstek na nucené dovolené.

Schůzky se zúčastnil také druhý ministrův náměstek Antonín Tesařík. Ze spisu totiž vyplývá, že se Pospíchal nominoval sám na základě dohody s Tesaříkem. "Ale přesto je to taková věc poněkud nestandardní, pokud se člověk nominuje sám do nějaké komise," řekl ministr Radiožurnálu.

Mezi obviněnými v kauze biopaliva je i administrativní tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury Josef Láznička, někteří podnikatelé a lobbisté, například František Vybíral, který byl členem ČSSD stejně jako Schwarzová a Láznička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám