Hlavní obsah

Starostu Sznapku kvůli podezření z uplácení neodvolali

– ČESKÝ TĚŠÍN
Právo, kij

Českotěšínští zastupitelé na svém středečním jednání neodvolali z funkce starosty Jindřicha Sznapku, který čelí obvinění z uplácení. Městští zastupitelé se odmítli o tomto tématu vůbec bavit.

Článek

Návrh na odvolání, který podali opoziční zastupitelé Hnutí pro Těšín a ODS, se vůbec do programu nedostal. Z 27 zastupitelů pro něho zvedlo ruku jen devět. "Je to selhání komunální demokracie," podotkl zastupitel Hnutí pro Těšín Zdeněk Budínský, který získal 350 podpisů občanů pod petici vyzývající Sznapku k rezignaci.

Protikorupční policie obvinila Sznapku v závěru loňského roku, když měl předat dvěma členkám občanského sdružení Těšínské zrcadlo stotisícový úplatek. Ženy se snažily zorganizováním referenda zabránit rozprodání výdělečného městského majetku, jehož část za více než 10 miliónů korun získala i rodina starosty. Nebytové prostory skoupili podle sdružení i někteří městští zastupitelé a jejich známí.

Sznapka navíc podle sdružení označil obyvatele města na tajných nahrávkách za hňupy.

Jeho hlavu požadovalo i celostátní vedení ČSSD. "Máme za to, že člověk, který se vůči občanům města chová arogantně a přezíravě a zároveň je podezřelý ze spáchání trestného činu, není důstojným reprezentantem komunální politiky," uvedl statutární místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Těšínská organizace ČSSD však na svém pondělním jednání vyjádřila Sznapkovi podporu. Nyní jí kvůli tomu hrozí zrušení. Podle Petera Šulíka z Těšínského zrcadla jednání zastupitelů ani nemohlo dopadnout jinak, protože Sznapka v něm má řadu svých známých a zaměstnanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám