Hlavní obsah

Rath s Kalouskem se pohádali o peníze pro nemocnice

PRAHA

Spory týkající se oddlužování nemocnic spadajících přímo pod ministerstvo zdravotnictví pokračovaly v úterý na půdě sněmovního rozpočtového výboru. Jeho členové nakonec schválili záměr vlády uvolnit více než 1,6 miliardy korun na zbavení těchto zdravotnických zařízení jejich dluhů. Opět se to ale neobešlo bez slovních přestřelek mezi ministrem zdravotnictví Davidem Rathem a odpůrci jeho plánu.

Článek

Zástupcům ODS a KDU-ČSL se nelíbí hlavně jeden ze zdrojů, ze kterých chce Rath čerpat peníze pro oddlužení. Tím jsou už jednou schválené investice nemocnic, léčeben a občanských sdružení.

"Pokládám za obrovskou ostudu sociálních demokratů a komunistů, že prostředky na oddlužení fakultních nemocnic odebírají právě těm nejbezbrannějším, to znamená osobám se zdravotním postižením, vozíčkářům a hospicům," prohlásil předseda lidovců Miroslav Kalousek.

Rath argumentuje tím, že zastavil jen ty investice, které ještě nebyly zahájeny. "Raději budete dotovat nový okap a nebo novou výlevku v nějakém občanské sdružení, než nákup ozařovače pro Bulovku? Já se na vás ale nezlobím, o zdravotnictví víte asi málo," řekl Kalouskovi Rath.

Šéf lidovců upozornil, že Rath chce omezit investice za 982 miliónů korun, ale vozíčkářů, hospiců a léčeben se týkají akce jen za 40 miliónů. "Existuje deset jiných způsobů, jak těch čtyřicet miliónů korun sehnat. Když nic jiného, tak se mi to zdá politicky velmi pitomé," kontroval Kalousek. Seznam investic, které Rath seškrtal, zahrnuje také 31 miliónů korun z Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením.

Ministr Rath přislíbil, že peníze na investice nemocnicím a občanským sdružením vrátí v příštím rozpočtu. "Krátíme tady pouze stavební práce. Stane se jen to, že budou zahájeny o šest až osm měsíců později," řekl. To ale kritizoval poslanec ODS Michal Doktor. "Vůči příští vládě je to velmi nezodpovědné," prohlásil.

Přesun peněz musel odsouhlasit rozpočtový výbor, protože zasahuje do už schválených rozpočtů.

Reklama

Výběr článků

Načítám