Hlavní obsah

Na víkend se má konečně trochu oteplit

Přestože se denní teploty už nepropadají hluboko pod nulu, jak tomu bylo v předcházejících týdnech, první jarní den zaznamenali lidé spíše v kalendáři než na počasí. Rtuť teploměru zatím šplhá jen k několika stupňům nad nulou, podle meteorologů by ale měly denní teploty postupně stoupat. Noci však stále zůstanou studené.

Článek

Předpověď na první jarní den hovořila o teplotách až kolem deseti stupňů Celsia. Naměřené hodnoty ve 13 hodin se ale na většině území pohybovaly jen mezi třemi a pěti stupni Celsia, na jihu republiky bylo místy i osm stupňů.

Ve středu a ve čtvrtek přitom teploty opět klesnou na průměrných pět stupňů. Noční teploty klesnou vlivem zmenšené oblačnosti až na devět stupňů pod bodem mrazu.

Oteplení slibuje předpověď na pátek a na sobotu, kdy by se odpolední teploty měly pohybovat mezi sedmi až jedenácti stupni.

V nížinách už podle meteorologů sněžit nebude

V nižších polohách už pravděpodobně nenasněží, ovšem meteorologové upozorňují na dešťové srážky, které ještě mohou i v nížinách místy namrzat. Sněžit bude ještě na horách, ale i tam budou počátkem dubna postupně sněhové srážky ubývat. První část dubna už udrží noční teploty nad nulou a odpolední nejvyšší kolem deseti stupňů Celsia.

Uprostřed dubna by měly ustoupit srážky a teploty se budou postupně zvedat až k šestnácti stupňům, při jasném počasí by mohly vystoupat i na 20 stupňů.

Na většině území zatím leží sníh

Při víkendovém oteplení se podle meteorologů snížila výška sněhové pokrývky o dva až šest centimetrů, na některých místech až o deset centimetrů. Přesto však ještě na většině území ČR leží sníh. Jsou sice místa beze sněhu, ale i v nižších polohách se najde sníh od nesouvislé sněhové pokrývky po vrstvu 15 centimetrů, ve středních polohách do 30 centimetrů, ve vyšších polohách do 70 centimetrů. Na horách leží i více než dvoumetrová vrstva sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám