Hlavní obsah

Vláda zřídí radu pro seniory

PRAHA

Vláda ve středu zřídila novou radu, která se bude zabývat přípravou společnosti na stárnutí a pomocí seniorům. Nový poradní orgán povede ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Článek

Rada začne pracovat do konce dubna a zasedne v ní 27 členů. "Dvanáct z nich bude zastupovat orgány a instituce veřejné správy, zbývajících 15 pak organizace, jejichž činnost je zaměřena právě na problematiku seniorů a stárnutí populace," uvedla mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Mezi hlavní úkoly nové rady patří zlepšení koordinace jednotlivých ministerstev a úřadů v přístupu k problematice stárnutí. Její členové mají kabinetu podávat návrhy na zlepšení zaměstnanosti, bydlení či vzdělávání seniorů.

Situace seniorů se nezlepšuje

Už v roce 2002 přijala vláda Národní program přípravy na stárnutí, který má řešit problémy starších lidí se zaměstnáním, finančním zabezpečením, vzděláváním nebo bydlením. Má seniorům pomáhat udržovat zdravý životní styl a účastnit se společenských aktivit.

Mnohé záměry se však zatím státu a krajům plnit nedaří. Uplatnění seniorů v práci se příliš nezlepšuje. Firmy často nechtějí lidi nad 50 let přijímat, považují je za nepružné a nepřizpůsobivé. Některé podniky se pak snaží starších zaměstnanců zbavovat. Neexistuje ani dostatečná nabídka aktivit či služeb pro osoby v důchodu.

Společnost stárne

Česká společnost přitom stárne a seniorů přibývá. Lidský život se navíc prodlužuje. Lidé nad 65 let v současnosti tvoří zhruba 15 procent obyvatel Česka. Podle statistických propočtů by jich v roce 2030 měla být bezmála čtvrtina a v roce 2050 pak již zhruba třetina, tedy asi tři milióny. V té době by v ČR mělo žít přibližně půl miliónu lidí nad 85 let.

Podle odborníků by společnost neměla stárnutí brát jako hrozbu, ale měla by se ho snažit co nejlépe využít. "Přibývající počet starších občanů rovněž představuje kvůli zvyšujícímu se vzdělání a zlepšujícímu se zdraví populace obrovský potenciál pro sociální a ekonomický rozvoj společnosti," stojí v návrhu na zřízení vládní rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám