Hlavní obsah

Kontrarozvědka: Na NBÚ se manipulovalo s prověrkami

Právo, jt
PRAHA

Ve sněmovní komisi kontrolující Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zavládlo velké znepokojení. Poslanci totiž podle TV Nova již dostali tajnou zprávu kontrarozvědky, která detailně popisuje, jak se v letech 1999 a 2000 manipulovalo s bezpečnostními prověrkami.

Článek

Materiál údajně popisuje i případ, kdy prověrku získal člověk dříve napojený na KGB. Podle poslanců jsou tato zjištění natolik vážná, že je nutné vše důkladně prošetřit.

Poslanec Severa: Zpráva mě vyděsila

"Ta zpráva mě jednoznačně vyděsila," řekl lidovecký poslanec Pavel Severa. Zpráva je přísně tajná, mluví se v ní podle televize i o konkrétních zaměstnancích NBÚ, kteří měli bezpečnostní prověrky na objednávku manipulovat. Šlo údajně i o špičky úřadu. "Podílel se na tom ten nejvyšší management NBÚ," řekl Severa.

Někdejší ředitel NBÚ Tomáš Kadlec všechna obvinění odmítá. "Odmítám jakékoliv diskuse o tom, že se tady manipulovalo s prověrkami," řekl televizi Kadlec. Podle BIS prověrkami za záhadných okolností prošli i lidé bezpečnostně nespolehliví. Ve zprávě údajně stojí, že prověrku dostala i osoba dříve napojená na sovětskou tajnou službu.

"Ano, to tam je," potvrdil poslanec Miloš Titz (ČSSD). "Já si tu zprávu přečtu a věřím, že tam nic dramatického nebude," reagoval premiér Jiří Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám