Hlavní obsah

Ostatky německých vojáků leží v ústecké Armaturce

Právo, top, rup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Čtyři tisíce beden s kosterními ostatky vojáků německého wermachtu, kteří za druhé světové války padli na českém území, leží v areálu Severočeské armaturky v Ústí nad Labem. Právu to v pondělí potvrdila ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová.

Článek

"Zjišťujeme, jak jsou zde ostatky uloženy a případ dokumentujeme," dodala policistka. Primátor města Ústí nad Labem Petr Gandalovič (ODS) byl již v pátek po zveřejnění této informace v médiích šokován.

"Vůbec si to nedovedu představit. Vždyť se na nás žádné organizace nikdy neobrátily. Nejde pouze o politickou záležitost, ale také o etický rozměr," řekl Právu rozhořčený primátor.

Vojáci měli být pohřbeni na bývalém Evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích. "Potom ale německému Lidovému spolku pro péči o válečné hroby došly peníze, a proto začal hledat možnosti i mimo Prahu," sdělil Právu ředitel ústeckého archivu Vladimír Kaiser.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám