Hlavní obsah

Paroubek už do voleb Němce neodvolá, prý to nemá smysl

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) naznačil, že i kdyby se ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi (US-DEU) nepodařilo do trestního zákoníku vrátit paragraf postihující takzvané tunelování, předsedu jedné z koaličních stran by tak krátce před volbami kvůli tomu zřejmě neodvolal.

Článek

"Nějaká výměna dva a půl měsíce před volbami je tak trochu zbytečná," řekl Paroubek v pořadu TV Nova Sedmička. Takové ohledy by asi neměl, kdyby to bylo před rokem nebo kdyby byl ministr spravedlnosti členem jeho strany. "Kdyby to byl sociální demokrat, tak bych po něm sáhl už dávno," uvedl premiér.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, Paroubkův soupeř v televizním duelu, soudí, že případný návrh na Němcovo odvolání by musel být námětem zásadního koaličního jednání. Informace o možném Němcově pádu proto zatím bere jako pouhou spekulaci. Také Paroubek považuje tyto úvahy za předčasné, protože rozhodnutí o trestním zákoníku má padnout až při úterním jednání sněmovny.

Sociální demokraté stále váhají, zda kodex, ze kterého vypadl paragraf postihující tunelování firem, podpoří. Paragraf by se měl dodatečně schválit s jiným zákonem. Ani tak by se to do voleb nemuselo stihnout. Paroubek řekl, že zákoník by se právě kvůli chybějícímu paragrafu měl schvalovat až po volbách.

S vypuštěním souhlasili i poslanci ČSSD

Paroubek Němcovi vytýká, že paragraf v zákoníku není. Výtky však nejsou příliš na místě, protože Němcův úřad paragraf v normě měl. Zmizel až s pozměňovacím návrhem poslance ODS Marka Bendy a poslanci ČSSD s ním souhlasili. Paroubek tvrdí, že udělali chybu, nemohou prý sledovat všechno. Sám ale viní hlavně Němce jako garanta zákona.

Kalousek také chce, aby se postih tunelování do zákoníku vrátil. Nesouhlasí ale s názory, že pokud se tak nestane, tuneláři by byli beztrestní. "Stíhat se dají podle jiných paragrafů," řekl šéf lidovců.

Sociální demokraté chtějí od ministra spravedlnosti záruky, že se ustanovení o tunelování dostane zpátky do trestního kodexu. Bez hlasů ČSSD totiž nemá zákoník šanci ve sněmovně uspět. Paragraf by se do zákoníku mohl vrátit při schvalování zákona o úpadku. Paroubek se ale obává, že by se vrácení paragrafu mohlo "zadrhnout" v Senátu či u prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD hrozí zablokováním trestního zákoníku

Sociální demokraté požádali ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) o záruky, že ještě do voleb vrátí do trestního zákoníku chybějící paragraf postihující...

Výběr článků

Načítám