Hlavní obsah

Zelení by Klause za prezidenta nevolili

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Strana zelených podle svého šéfa Martina Bursíka nebude v příštích prezidentských volbách v roce 2008 podporovat současnou hlavu státu Václava Klause.

Článek

"My jsme si ověřili, že jeho postoje k ochraně životního prostředí a dalším tématům jsou diametrálně odlišné od našich," řekl v pátek Právu Bursík.

ODS bude však chtít podporu společnému kandidátovi zapsat do koaliční smlouvy. "Nedokážu si představit, že by příští koaliční vláda neměla jako součást koaliční dohody otázku volby prezidenta," řekl včera Právu první místopředseda ODS Petr Nečas. Jasným kandidátem je pro ODS Klaus. "Proč debatovat o někom jiném, když ČR má kvalitního prezidenta, který může být v roce 2008 znovu zvolen," řekl Nečas.

Zelení o tom nechtějí nic slyšet. "Společný kandidát nemá s koaliční smlouvou nic společného," uvedl Bursík. Dodal, že smlouva koaličních partnerů by se měla týkat hlavně vládnutí země.

Všichni kromě ODS pro přímou volbu

Ani další strany nechtějí předem říci, zda by Klause podporovaly. Kromě ODS by zelení stejně jako soc. dem., komunisté a lidovci navíc chtěli prosadit přímou volbu prezidenta.

"My to neřešíme. Je pochopitelné, že ODS chce znovuzvolení svého čestného předsedy. Nemám jim to za zlé, ale na dohodu musí být nejméně dva," řekl Právu první místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Dodal, že až přijde čas, tak zřetelně řeknou, koho budou podporovat. "Určitě zřetelněji než minule," podotkl.

Šéf lidovců a jihočeský lídr Miroslav Kalousek ve čtvrteční diskusi jihočeských lídrů v ČT uvedl, že bylo velkou chybou, když v prvním kole prezidentských voleb v roce 2003 podporovali na Hrad Petra Pitharta a pak od toho upustili.

"Při příštích prezidentských volbách KDU-ČSL zcela jistě s tím kandidátem, se kterým půjde do voleb, také skončí," podotkl předseda lidovců.

Dolejš: Filip neříkal názor strany

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve stejném pořadu uvedl, že fakt, že Klaus byl v roce 2003 zvolen i jejich hlasy, nevnímá jako chybu.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš to vnímá jako Filipův osobní názor. "Nepřijali jsme žádné stranické usnesení, zda to bylo dobře či nebylo," uvedl Dolejš. Dodal, že Klause nechtěl a také ho nevolil a volit nebude. "Považoval bych za selhání všech politických sil, kdybychom byli dostřeďováni k volbě pravicově konzervativního kandidáta," poznamenal.

Dodal, že zvažují vlastního stranického či nadstranického kandidáta. "Pokud budou ostatní kandidáti pro nás nezajímaví, přišli bychom s vlastním kandidátem," řekl Právu Dolejš.

Soc. demokraté chtějí o prezidentském kandidátovi diskutovat až na podzim. Podle premiéra Jiřího Paroubka je možné, že přijdou i s nestraníkem. Původně chtěli do čela státu prosazovat expremiéra Miloše Zemana, který by byl přijatelný i pro komunisty. Ten ale nedávno řekl: "Prezidentská kandidatura je pro mě nadosmrti mrtvé téma

Reklama

Výběr článků

Načítám