Hlavní obsah

Registrované partnerství lze teoreticky uzavřít s více osobami

– PRAHA

Jen dva dny po schválení čerstvého zákona o svazcích homosexuálních párů ho už chtějí někteří poslanci novelizovat. Podle odpůrců zákona totiž norma obsahuje chyby a nepřesnosti. Nepostihuje například uzavření registrovaného partnerství s více osobami najednou.

Článek

Odpůrci svazků osob stejného pohlaví označují tyto nedostatky za potvrzení, že zákon je špatný. Zastánci soužití homosexuálních párů naopak nepovažují jeho vady za zásadní. Jedna z autorek zákona Táňa Fischerová (US-DEU) se domnívá, že námitky proti zákonu jsou jen záminkou pro zpochybnění celého registrovaného partnerství.

"Pro mě ani jeden z těch důvodů není tak závažný, že bych uvažovala o jeho novelizaci," uvedla Fischerová.

Opětovné otevření zákona by naopak přivítala poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). "Že zákon obsahuje chyby, mě neudivuje. Na druhou stranu to může být příležitost, jak změnit jeho podstatu," řekla Šojdrová.

Registrované partnerství bez ohledu na pohlaví

Poslankyně Šojdrová by do případné novely zahrnula možnost uzavírat registrované partnerství osobám, které si vzájemně pomáhají bez ohledu na to, zda jsou či nejsou stejného pohlaví. V takové formě by byl podle ní zákon pro společnost přijatelnější a prospěšnější, než když se vztahuje pouze na páry s odlišnou sexuální orientací.

Sama Šojdrová ale nakonec přiznala, že by ani takto upravené registrované partnerství nepodpořila. Ve Sněmovně by ale podle ní taková změna možná našla podporu.

V zákoně jsou nepřesnosti

Podle pátečních Lidových novin zákon o registrovaném partnerství není provázán s připravovaným zákonem o střetu zájmů. Homosexuální politici tak nebudou muset uvádět příjmy svých partnerů. Podle Fischerové v zákoně původně odkaz na střet zájmů byl, ale poslanci ho zamítli s tím, že nelze předjímat zákon, který ještě není.

Poslankyně Fischerová nepovažuje za problém ani absenci postihu za vícenásobné partnerství. Registrované partnerství totiž nezavádí společné jmění, chybí proto důvod k jeho zneužívání.  "Kvůli tomu to novelizovat a znova projít tým celým martýriem, to si nedovedu představit," uvedla poslankyně.

Podle právníků trpí zákon tím, že se o něm nevedla věcná diskuse. "Je chyba, že tento zákon byl schvalován způsobem, že je potřeba někomu vyhovět v jeho pocitové rovině, ale v legislativních oblastech nebyl dopracovaný," soudí Šojdrová. "Věřím, že se k tomuto zákonu dříve či později vrátíme," uvedl tento týden prezident Václav Klaus, jehož veto zákona sněmovna přehlasovala nejtěsnějším poměrem hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám