Hlavní obsah

Němec dočasně zprostil Vyvadila funkce soudce

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec ve čtvrtek dočasně zprostil Jiřího Vyvadila funkce soudce Nejvyššího správního soudu (NSS). Řekl to mluvčí ministerstva Petr Dimun. Němec tak vyhověl návrhu předsedy NSS Josefa Baxy.

Článek

"Ministr spravedlnosti Pavel Němec vyhověl v souladu s obvyklou praxí žádosti předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy a zprostil dočasně funkce soudce Jiřího Vyvadila," řekl Dimun.

Vyvadil strávil posledního půl roku na stáži na ministerstvu spravedlnosti. Ztratil ale důvěru ministra i svého šéfa Baxy. Vyjadřoval se prý k politickým kauzám, a ohrozil tak nezávislost soudu, a navíc se sešel s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem.

Baxa vyzval Vyvadila, aby se sám vzdal funkce soudce, ten to ale odmítl a místo toho požádal o přeřazení k některému z obecných soudů v severních Čechách. Baxa ale nesouhlasí ani s přeřazením a míní, že Vyvadil by již neměl být soudcem vůbec. Proto na něj podal kárnou žalobu a požádal ministra, aby Vyvadila do pravomocného skončení kárného řízení zprostil výkonu funkce soudce. Němec již dříve avizoval, že Baxovu návrhu vyhoví.

Pokud Vrchní soud sezná, že se Vyvadil skutečně závažně provinil, může jej definitivně zbavit taláru. Smí však sáhnout i k mírnějším trestům - k udělení důtky, nebo snížení platu o 25 procent na půl roku nebo na rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám