Hlavní obsah

Před volbami se poslanci snaží prosadit "přílepky"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V předvolebním čase se stává pravidlem, že se poslanci uchylují k různým trikům, které mají zajistit, aby jejich oblíbená témata pronikla do Sbírky zákonů. Například lidovecký poslanec Josef Janeček se ve čtvrtek snažil prosadit hlasování o zákazu kouření v restauracích, které chtěl vtěsnat do úpadkového zákona.

Článek

Takovým legislativním fíglům se ve Sněmovně přezdívá "přílepky". Pro poslance je vtěstnání jednotlivých paragrafů do nesouvisejících zákonů jedinou cestou, jak ještě do konce volebního období prosadit jejich návrhy. Pokud by navrhli nový zákon, již by nemohl být do voleb projednán a schválen.

Janeček ale již dříve uvedl, že důslednou "protikuřáckou" normu bude ve Sněmovně prosazovat tolikrát a tak dlouho, až ji parlament schválí. Vytrvalost projevil v tomto ohledu již v minulých letech, kdy se mu až po několika neúspěších povedlo prosadit výrazné omezení tabákové reklamy.

Janeček není ve Sněmovně jediným zákonodárcem, který se uchyluje k přílepkám. Například k zákonu o státních symbolech tak chtěli někteří poslanci začátkem března přidat i odškodnění klientů zkrachovalých bank a s živnostenským zákonem byla uměla spojená změna, která se týká zoologických zahrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám