Hlavní obsah

Senát odmítl zákon o informacích o kvalitě zdravotní péče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři dali ve čtvrtek najevo nesouhlas se zněním zákona, který by občanům zajistil právo na informace o kvalitě zdravotní péče v jednotlivých zařízeních. Senátu se nelíbilo, že by rozsah a obsah veřejných informací o úspěšnosti a cenách léčby v nemocnicích určovalo neomezeně ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Zákon se tak vrací do Sněmovny.

Článek

Senátoři odmítli podepsat zákon, jehož účinnost by ovlivňovala blíže neurčená ministerská vyhláška. Podle senátorky ODS Aleny Venhodové by tak bylo možné zákon snadno zneužívat ve prospěch jednotlivých zdravotnických zařízení. "Opravdu bychom podepsali něco, aniž bychom věděli, co," uvedla.

Za pravdu jí dává místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS), podle kterého je zákon až příliš obecný a jednoduchý. "Je to vyhláška, která bude rozhodovat, ne tento zákon," řekl Liška.

Hlavní autor návrhu zákona, bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi (ČSSD), s těmito názory nesouhlasí. Podle něj je správné, že zákon je obecný, teprve vyhláška má prý být podrobná.

Také senátor a lékař Karel Barták z klubu KDU-ČSL se domnívá, že není možné stanovit kritéria vyhlášky zákonem s ohledem na různorodost lékařských oborů. Oba předpokládají, že ministerstvo by při přípravě vyhlášky spolupracovalo s příslušnými odbornými společnostmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám