Hlavní obsah

Lidovci přelepují posměšné billboardy

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Lidovci objevili netradiční způsob, jak se bránit posměšným billboardům Balbínovy poetické strany, které se v několika verzích již řadu měsíců objevují po republice. Když balbínovci vylepili plakáty, na nichž figuruje geniální guvernér poetické strany Jiří Hrdina společně s šéfem lidovců Miroslavem Kalouskem, uvozené citací z filmu Limonádový Joe Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina, lidovcům došla trpělivost.

Článek

Lidovci získali souhlas olympijské vítězky Kateřiny Neumannové a balbínovcům přelepili billboardy s poděkováním fenomenální běžkyni. "To není předvolební kampaň, to je účinná svépomoc. Podle občanského zákoníku mám právo se bránit i tak, že nepovolené použití jména a tváře odstraním," řekl v úterý Právu Kalousek. Dodal, že zvažovali i právní kroky. "Pak jsme si řekli, že nám za to ti zbabělci nestojí."

Lidovci podle svého šéfa chtějí tuto nezvyklou obranu používat jen výjimečně. "Nemáme v úmyslu přelepovat billboardy, které se nám nelíbí, ale přelepíme každé, které bez našeho souhlasu používají naše jména a tváře," uzavřel Kalousek.

Hrdina považuje přelepování za směšné. Na odvetu zatím nemyslí. "Něco na ně ale vymyslíme," uvedl. Proti lidovcům systematicky útočí, protože je považují za "bazilišky, kteří se vetřou do každé vlády". Kalousek zase nevěří, že desítky billboardů balbínovci hradí ze své pokladny. "I když jsme malinká strana, tak jsme v minulých volbách nasbírali 10 tisíc hlasů, tzn. že máme dost sympatizantů a dárců a máme dobré styky u firem, kde se ty billboardy dají udělat levně," brání se Hrdina.

Nečas: Je to klukovina

Podle oslovených právníků je možné paragraf o účinné svépomoci vykládat, jak to učinili lidovci. Politické konkurenty jejich krok překvapil. První místopředseda ODS Petr Nečas to považuje za neobvyklé. "Přelepování je klukovina, která byla součástí folklóru předvolebního boje na vesnici či v malých městech. Pokud to postoupilo i do vyšší ligy, tak je to na české politické scéně novinka," řekl Právu Nečas.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) by si nepřál, aby se takovéto praktiky zaváděly do předvolebního boje. "Účinná svépomoc je samozřejmě možná, ale měla by nastupovat, až když jsou vyčerpány všechny právní kroky," dodal.

Právní expert ČSSD Zdeněk Koudelka uvedl: "Kdo použil vyobrazení osoby jiné, tak k tomu potřebuje její souhlas s výjimkou úřední, novinářské a umělecké licence, což není tento případ."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám