Hlavní obsah

Škromach se zastal členů ČSSD obviněných z korupce

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) nesouhlasí s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) v otázce vyloučení dvou členů sociální demokracie, kteří byli obviněni z korupce na ministerstvu dopravy. Podle Škromacha by měla strana o ukončení členství Ludmily Schwarzové a Josefa Lázničky rozhodnout až poté, co se prokáže jejich vina. Premiér však požaduje jejich urychlené vyloučení ze strany.

Článek

Zdeněk Škromach prohlásil, že členství obou stíhaných sociálních demokratů by mělo být prozatím pouze pozastaveno. "Myslím, že by bylo lepší počkat, až se celá věc vyšetří, a pak se teprve rozhodnout. Je důležité vědět, jestli jsou oba úředníci vinni, nebo nevinni, a podle toho se zachovat," řekl v úterý Škromach. "Každopádně by měli okamžitě složit funkce," dodal Škromach.

Podle premiéra Paroubka v obou postupech není zásadní rozdíl. "Jestli je to pozastavení členství, nebo vyloučení, to je v podstatě jedno. Kdyby byli čistí, tak by se mohli do strany opět vrátit," reagoval premiér.

K vyloučení Schwarzové a Lázinčky se přiklání také úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud podle něj mateřské organizace obou obviněných nevyhoví výzvě grémia ČSSD k ukončení jejich členství, musel by se do věci vložit ústřední výkonný výbor. "Není možné, aby nadále byli členy sociální demokracie," vzkázal Sobotka obviněným spolustraníkům.

Domovská organizace Ludmily Schwarzové ve Vatíně na Žďársku už oznámila, že bude ctít presumpci neviny. Místní organizace ve Velkém Meziříčí o vyloučení Josefa Lázničky rozhodne ve středu.

Administrativní tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury Láznička a tajemnice sekretariátu ministerského náměstka Schwarzová patří mezi sedm lidí obviněných z přijímání úplatků a uplácení. Policie je podezírá z ovlivňování státních úředníků při rozhodování o státních zakázkách na výrobu biolihu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám