Hlavní obsah

Poslanci svedli boj o partnerství, hlasování ve středu

Právo, Novinky, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ČSSD v úterý prosadili, aby Sněmovna rozhodovala o registrovaném partnerství homosexuálů až ve středu. Důvodem pro jednodenní odklad byla absence dvou poslanců ČSSD, jejichž hlasy by mohly při hlasování chybět. Další odloženou normou je trestní zákon, který se na program hlasování už v tomto týdnu nedostane. ČSSD chce s právníky projednat, jak do zákona vrátit paragraf o tunelování.

Článek

Sociální demokraté svedli o odklad hlasování o svazcích homosexuálů tvrdý boj s odpůrci této normy. V únoru ji vetoval prezident Václav Klaus a pro její scvhálení se tak musí ve Sněmovně najít minimálně 101 poslaneckých hlasů. ČSSD ale v úterý postrádala poslance Roberta Kopeckého a Miloše Melčáka a obávala se, že by jejich hlasy mohly při rozhodování chybět.

Pro registrované partnerství by mělo zvednout ruku asi 67 poslanců z klubu, jenž čítá 70 jmen. Zákonem registrované soužití osob stejného pohlaví nepodpoří sociální demokraté Eva Nováková, Rudolf Tomíček a Josef Mikuta. Pokud se sejdou všichni poslanci, zřejmě bude ve Sněmovně dostatek zákonodárců, kteří by registrované partnerství schválili.

Trestní zákon si na schválení počká déle

S odložením hlasování o trestním zákoně přišel ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU), který navrhl projednávání kodexu přerušit a vrátit se k němu na příští schůzi Sněmovny. Poslanci tak o novém zákoníku rozhodnou možná až v dubnu.

V trestním zákoně se během projednávání ve Sněmovně podařilo poslanci Marku Bendovi (ODS) prosadit vyškrtnutí paragrafu zneužívání informací v obchodním styku, který pomáhal kriminalistům stíhat osoby podezřelé z tunelování. Přestože Sněmovna zákon v této podobě už jednou schválila, sociální demokraté nyní trvají na tom, aby se paragraf o tunelování do kodexu vrátil. Proto si nechají vypracovat právní analýzu, která má určit legislatviní řešení tohoto problému.

Někteří soc. dem. ve shodě s Bendou a celou ODS ale v předchozích dnech tvrdili, že tuneláře lze postihovat i podle jiných ustanovení. Ve stejném smyslu se vyjádřil v pondělí Petr Ibl a Zdeněk Jičínský. Ten, jak uvedl pro Právo, by se osobně přikláněl ke schválení zákoníku, protože absence sporného paragrafu nemá tak katastrofální důsledky, jak se říká.

Hlavní slovo má nyní v ČSSD premiér Paroubek, jenž prosadil v řadách poslanců soc. dem. posunutí termínu hlasování o trestním zákonu. Rozhodujícím bude podoba paragrafu o tunelování.

Anketa

Je podle vás chybějící paragraf o tunelování důvodem pro zamítnutí trestního zákona?
ano
72,8 %
ne
27,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1210 čtenářů.

Reklama

Související články

ČSSD hrozí zablokováním trestního zákoníku

Sociální demokraté požádali ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) o záruky, že ještě do voleb vrátí do trestního zákoníku chybějící paragraf postihující...

Výběr článků

Načítám