Hlavní obsah

Jarní počasí bude až v závěru měsíce

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Letošní březen je velmi studený a na jarní počasí si musíme počkat až do samého závěru měsíce. Pak by mělo přes den být kolem 10 st. tepla. Právu to v pondělí řekl Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

"Letošní březen je zatím o 6,6 st. chladnější než průměr minulých let. Ani závěr měsíce, kdy už by mělo být teplo, zřejmě tento deficit nevyrovná," informoval meteorolog.

V příštích dnech nás až do pátku čekají noční mrazy -2 až -6 st., ojediněle i -10 a denní teploty budou v rozmezí -1 až 3 st. Po celý tento týden musíme počítat s občasným sněžením a převážně oblačnou nebo zataženou oblohou.

"Od soboty do úterý příštího týdne by mělo být polojasno až oblačno, občas sněžení, pak ovšem déšť a v závěru období znovu sněžení. Noční teploty budou v rozmezí 0 až -5, denní zprvu 2 až 7 a v závěru období -2 až 3 st," informoval Seifert.

I loni bylo hodně sněhu

Uvedl, že i loni byl březen poměrně chladný a uprostřed měsíce na horách byla vysoká sněhová pokrývka. Jestliže loni v březnu leželo na Labské boudě 345 cm, tak letos je to jen 218. Na Lysé hoře v Beskydech loni ležely 3 m sněhu a letos 2,60 m.

Průměrná loňská lednová teplota byla výrazně nad průměrem, který je -1 st., a to 2,88 st. Letos naopak byla v lednu teplota -2,95.

V únoru loni bylo v průměru -0,34 st., letos 0,32 st. Loni v březnu bylo v průměru 4,62 st. Letos to vypadá, že březen bude podprůměrný.

Rok 2005 teplotně nadprůměrný

Celý loňský rok se přiřadil k teplotně nadprůměrným rokům. Průměrná teplota byla 10,88 st. Pro zajímavost nejteplejší od roku 1771, od kdy se pravidelně měří teplota v Praze, byl rok 2000 s průměrnou teplotou 11,93 st.

Dlouhé zimy byly i v minulosti

Meteorolog Seifert informoval, že tuhá zima v březnu byla i v minulosti. "Ze starých letopisů víme, že v r. 1068 byla ukrutná zima do 20. března. V r. 1443 bylo tomu stejně a pomrzlo mnoho lidí. Zima tehdy začala na Mikuláše a skončila až 20. března. V r. 1663 mrazy vydržely až do 21. března. V r. 1726 sníh ležel od podzimu až do 25. března. Z toho je vidět, že krutá zima byla i v minulosti, a i když se nám zdá dlouhá, není zase tak výjimečná," řekl meteorolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám