Hlavní obsah

Jak studovat v zahraničí?

Právo, pav, zde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se naučit lépe cizí jazyk, poznat život v jiné zemi a získat nové studijní nebo i pracovní zkušenosti? Máte v úmyslu vyrazit za studiem do zahraničí?

Článek

V mimořádné příloze Práva "Studium v zahraničí" ve čtvrtek 16. března se dozvíte jaké možnosti máte, na kolik studium vyjde v jednotlivých zemích a jak vysoké jsou tu náklady na život. Získáte také informace o tom, co všechno si musíte zařídit, pokud chcete vyrazit do ciziny, a kde můžete získat stipendium.

Nejschůdnější cestou jak se dostat na studia do Evropské unie, je pro posluchače vysokých a vyšších odborných škol program Erasmus. Studenti mohou v rámci tohoto programu vyjet na stáž do některé ze zemí EU na tři až dvanáct měsíců.

Kromě toho mohou studovat i ve třech zemích "neunijních" (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) a ve třech kandidátských (Bulharsko, Rumunsko, Turecko). Téměř třetina žadatelů přitom míří do Německa (26 procent), velký zájem je o Francii (13 procent), Velkou Británii (11 procent) a Španělsko (8 procent).

Stipendium nestačí

I v akademickém roce 2005/2006 studenti Erasmu dostanou na každý měsíc v průměru 350 eur. Každá škola má přitom povinnost diferencovat stipendium podle cílových zemí. Jeho výše se pak může pohybovat od 150 - 200 eur pro výjezdy do nových členských zemí až po 400 - 500 eur pro studium v nejdražších zemích EU. K nim tradičně patří skandinávské země, Velká Británie a Francie.

Stipendium ale zdaleka nestačí pokrýt všechny náklady spojené se studiem v zahraničí. Naši studenti by měli počítat s tím, že si sebou budou muset vzít navíc kolem 100 - 150 eur na měsíc.

Kde se informovat

Pokud chcete do zahraničí v rámci zmíněného programu, musíte se informovat přímo na vaší vysoké nebo vyšší odborné škole. U fakultního nebo univerzitního koordinátora programu Socrates/Erasmus získáte informace o termínu a podmínkách výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám