Hlavní obsah

Premiér bude jednat s lékárníky, ale bez ultimát

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v pondělí vyjádřil ochotu sejít se k jednání se zástupci lékárníků. Jako podmínku pro uskutečnění debaty však premiér požaduje, aby lékárníci přestali klást ultimativní požadavky. Paroubek prohlásil, že odmítá, aby mu někdo diktoval, koho má nebo nemá jmenovat ministrem zdravotnictví.

Článek

"To bych přestal být premiérem, to bych byl třtinou ve větru se klátící," poznamenal premiér. Paroubek podle svých slov také trvá na tom, aby se jednání s lékárníky zúčastnil i ministr zdravotnictví David Rath. Právě Rathova absence na jednání s premiérem byla jedním z požadavků, které lékárníci vznesli.

Lékárníci se na víkendovém sněmu dohodli, že pokud by se situace z jejich pohledu nadále zhoršovala, uspořádají další protesty podobné únorové demostraci na pražském Staroměstském náměstí. "Lékárníci na sněmu potvrdili, že jsou připraveni zavřít lékárny, že jsou připraveni demonstrovat," řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Premiér význam únorové demostrace bagatelizoval, když prohlásil, že  mezi pěti až sedmi tisíci účastníky shromáždění byla "řada japonských a německých turistů" a lidí, kteří se přišli podívat na olympijský zápas českých hokejistů. Velkoplošné obrazovky však byly instalovány nikoliv na Staroměstském, nýbrž na Václavském náměstí.

Situace lékárníků se podle nich zhoršila po lednovém snížení marže na léky, kvůli úhradové vyhlášce a omezení předepisování léků. V ohrožení se ocitla čtvrtina z 2200 lékáren, a to především menší na venkově, tvrdí lékárníci.

Reklama

Související články

K vládě doputovala petice za záchranu lékáren

Úřad vlády převzal ve středu od lékárníků petici za záchranu malých lékáren. Během asi měsíce a půl se na podpisových arších objevilo více než 35 000 podpisů....

Lékárníci zatím stávkovat nebudou

Lékárníci zatím stávkovat nebudou, počkají na výsledek jednání s premiérem Jiřím Paroubkem, ale protestní akce proti politice ministra zdravotnictví Davida...

Výběr článků

Načítám