Hlavní obsah

Miloš Zeman nebude kandidovat na prezidenta, ČSSD podpoří ve volbách

– ČESKÁ REPUBLIKA

Miloš Zeman v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT1 uvedl, že v roce 2008 nebude kandidovat na funkci prezidenta, jak se proslýchá. Jeho protivníkem byl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Překvapivě poklidná diskuse, v níž Miloš Zeman vystupoval velmi uměřeně, se točila okolo voleb a možného povolebního vývoje.

Článek

"V roce 2008 kandidovat nebudu," uvedl Zeman. "Prezidentská kandidatura je nadosmrti mrtvá. " Na základě vůle většiny v ČSSD Zeman před třemi roky přijal kandidaturu, nyní se však z toho cítí vyvázán, protože část poslanců ČSSD jeho kandidaturu ve volbě nepodpořila. K tématu ještě dodal: "Václava Klause považuji za dobrého prezidenta, i když v 80 procentech s ním nesouhlasím." Zeman zdůraznil, že na postu prezidenta je nyní lepší silná osobnost.

To, že nemíní kandidovat na prezidenta, ale neznamená, že nechce stranu ČSSD ve volbách nezištně podpořit. Obává se vývoje v případě vítězství ODS a uplatnění její modré šance. Je totiž zastánce skandinávského sociální modelu i s vysokými daněmi. Zeman zopakoval, že se po pomoci ČSSD v kampani před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny vrátí na Vysočinu.

Zeman podpoří Paroubka a Škromacha

"Budu podporovat v Ústeckém kraji Jiřího Paroubka a ve Zlínském kraji Zdeňka Škromacha. Považuji je za nejvýraznější představitele," řekl Zeman. Uvedl také, kterých dalších představitelů strany si váží: "Podpořím Zdeňka Jičínského, Jaromíra Schlinga i Zdeňka Koudelku." O současném ministru zdravotnictví řekl: "Rath na mě působí svojí razancí sympaticky, já jsem patřil k politikům, kteří měli spíš větší razanci. Je ale otázka, zda nebude bojovat proti všem." Podle něj by se měl Rath postavit zahraničním výrobcům léků, které Zeman považuje za největší škůdce.

Upřesnil také, že právě na Zlínsku a Ústecku bude jezdit Zemákem, což bude opět česká karosa. V hlavním městě sociální demokraté uplatní double-decker od Tonyho Blaira: "Ten je vhodný pro Prahu, ale ne pro jiné kraje." Neprojel by pod nízkými mosty. [celá zpráva]

Přemysl Sobotka popřel, že by ODS využila popularity Václava Klause: "Václav Klaus je prezident a není součástí naší kampaně, toho se nemusí obávat ani zde sedící expremiér."

Možný povolební vývoj

Zeman rozvíjel i teorii možného povolebního vývoje a podporoval i ideu menšinové vlády, kterou by tolerovala další strana, do velké koalice se totiž obě největší strany neženou: "Jsou opoziční smlouvy psané a nepsané. Považovali jsme za poctivější, aby si to mohl každý přečíst. Vládu by ale sestavoval Paroubek a bylo by to něm." Opoziční smlouva by Zemanovi nevadila ani v případě KSČM, když ODS ústy Přemysla Sobotky odmítla, že by na opoziční smlouvu přistoupila. Na to Sobotka reagoval slovy: "ČR si nezaslouží, aby tu vládli komunisté. Komunisté používají výroky, které se vrací ke stalinismu a neostalinismu."

Sobotka smlouvu odmítá: Neuvažujeme o ní, nechceme být blokováni. Byli bychom utlumeni, potřebujeme 101 hlasů v Poslanecké sněmovně a 41 v Senátu.

Při diskusi o volebním systému Přemysl Sobotka uvedl, že je mu nejbližší většinový systém: Jsem zastánce anglosaského systému, kde vítěz bere vše a volič mu to sečte."

Reklama

Související články

Zeman podpoří Paroubka v autobuse Zemák

Bývalý předseda vlády a dlouholetý šéf ČSSD Miloš Zeman hodlá podpořit premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) ve volební kampani. Oprášit by chtěl legendární autobus...

Zeman možná ve volební kampani podpoří Ratha

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman možná podpoří při volební kampani ministra zdravotnictví a pražského volebního lídra sociální demokracie Davida Ratha....

Paroubek razantně odmítl velkou koalici

Vytvoření vlády velké koalice ČSSD a ODS po červnových volbách v článku psaném pro Právo kategoricky odmítli premiér Jiří Paroubek a expremiér Miloš Zeman....

Výběr článků

Načítám