Hlavní obsah

Letiště Ruzyně bylo otevřeno po páté hodině

PRAHA

Mezinárodní letiště v Praze Ruzyni bylo v neděli ve 4 hodiny ráno kvůli silnému sněžení na deset hodin mimo provoz. Všechny přílety a odlety byly zrušeny. Od 15 hodin začalo v omezeném režimu přijímat 15 letadel za hodinu. Od 17 hodin je provoz obnoven, ale používá se vedlejší dráha.

Článek

Původně se předpokládalo, že letiště bude kvůli sněžení uzavřeno nejméně do 19:00 hodin. Více než 80 letů z Prahy museli dopravci zrušit a řada letů nabrala zpoždění, která v mnoha případech přetrvávají.

Škody, které výluka letiště způsobila, zatím dopravci nechtějí odhadovat. Podle mluvčí letiště Veroniky Sedláčkové se ale jen náklady na odstraňování sněhu vyšplhaly asi na dva milióny korun. Další peníze si na letišti počasí vyžádá večer. Očekává se mráz, a tak sněhové pluhy a frézy vystřídá technika na postřik dráhy i letadel proti námraze.

Na zrušené lety z důvodu počasí se nevztahují kompenzace. Cestující mají nárok na zajištění občerstvení v době čekání na náhradní spoj, v případě delšího čekání také na ubytování.

Letadla, která již byla na cestě do Prahy přistávají na náhradních letištích, například v Ostravě, Vídni a  Budapešti. Národní dopravce České aerolinie do 12:00 zrušil asi 40 odletů z Prahy. Srovnatelný počet letů ČSA vyčkává na otevření pražského letiště v zahraničí. V neděli přitom Ruzyně běžně odbavuje asi 200 příletů a 200 odletů.

Řadu dalších letů museli zrušit i ostatní dopravci. Podle mluvčí letiště Veroniky Sedláčkové aerolinie dopoledne lety odkládaly, a tak na případné zpožděné odlety čekalo v hale ruzyňského letiště množství cestujících. Po zveřejnění informace o tom, že letiště bude mimo provoz až do večera, začaly společnosti teprve lety rušit.

Na letišti je špatná viditelnost, sněží a fouká silný vítr

Na Ruzyňském letišti byla krátce po 12. hodině dohlednost 1200 metrů, situace se tak výrazně zlepšila proti dopoledni, kdy byla dohlednost do 500 metrů. Odpoledne se má podle hlášení meteorologů dále zlepšovat na 3000 metrů. Zeslabuje také vítr, který dopoledne dosahoval 30 kilometrů v hodině. V poledne foukal na letišti vítr o rychlosti 19 km v hodině. V Ostravě i Brně jsou zatím letiště v provozu. Karlovy Vary jsou zavřené od středy z technických důvodů.

Počasí také komplikuje dopravu na silnicích. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Republiku přikryl sníh

Až dvaceticentimetrová vrstva sněhu pokryla v noci na neděli větší část území republiky. V některých oblastech stále sněží, místy i hustě. Sníh a sněhové...

Výběr článků

Načítám