Hlavní obsah

Republiku přikryl sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Až dvaceticentimetrová vrstva sněhu pokryla v noci na neděli větší část území republiky. V některých oblastech stále sněží, místy i hustě. Sníh a sněhové jazyky spolu s náledím značně zkomplikovaly dopravu. Některé silnice musely být uzavřeny. Silničáři doporučovali řidičům nevyjíždět.

Článek

Silné trvalé sněžení, které během sobotní noci zasáhlo převážnou část republiky, má během nedělního odpoledne slábnout. V Čechách už postupně slábne i čerstvý vítr.

Na Moravě a ve Slezsku má vítr slábnout až v pondělí odpoledne. Proto lze očekávat, že se tam sněhové jazyky a místy i závěje budou tvořit déle. Podle předpovědi meteorologů do 14:00 spadne v severozápadních a středních Čechách, Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě maximálně jeden až pět centimetrů sněhu.

Do nedělního odpoledne bylo uzavřeno pražské letiště. [celá zpráva].

Pražské silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Postižena hustým sněžením byla dálnice D1 ve středních Čechách. Před 07:00 byl ošetřen jen jeden jízdní pruh, v ostatních leželo až pět centimetrů ujetého sněhu, neošetřené byly i sjezdy a nájezdy na dálnici. Ve středních Čechách napadlo během noci až 20 centimetrů sněhu. Sníh padal i v neděli ráno, místy se na silnicích kvůli silnému větru tvořily jazyky a drobné závěje. Silničářům se zatím daří udržet všechny vozovky sjízdné.

Na dálnici D8 ve středních Čechách hustě sněží a fouká silný vítr, na vozovce leží 10 cm sněhu, silničáři dálnici prohrnují.

Na Vysočině místy sněží od soboty. V nižších částech napadlo kolem pěti centimetrů sněhu, ve vyšších polohách Vysočiny nejméně dvojnásobek. Fouká silnější vítr, který na komunikacích vytváří sněhové jazyky i závěje. Sníh nebo rozbředlá kaše pokrývají i frekventované tahy, které se solí. Ujetá vrstva těžkého sněhu přimrzá a klouže.

Na Liberecku jsou uzavřené silnice

Liberecký kraj zasypalo od sobotního večera do dnešního rána 20 až 25 centimetrů sněhu. Kvůli přívalům sněhu nastaly problémy v železniční i autobusové dopravě. Sněhová kalamita uzavřela silnici 1. třídy ze Svoru přes Lužické hory k hraničním přechodům s Německem. Na kopci Šébr totiž uvízly kolem 6:30 kamiony. "Na Šébru leží na silnici místy až půl metru sněhu a silničáři se ho pokoušejí odstranit, aby mohli kamióny vyprostit," řekl v 7:30 operační důstojník českolipské policie. "Na mnoha místech není vidět, kde končí pole a kde začíná silnice," dodal. 

Na Jablonecku vánice zafoukala vysoko položenou silnici z Příchovic do Rejdic a auta tudy neprorazí. V oblastech kolem Harrachova a Rokytnice nad Jizerou byly ráno silnice obtížně průjezdné. "Tak silný nárazový vítr, spojený s hustým sněžením, jsme letos ještě nezažili," řekl dispečer v krkonošském Hrabačově.

Kvůli přívalům sněhu nastaly v Libereckém kraji problémy v železniční i autobusové dopravě. Vlaky na tratích z jizerskohorského Tanvaldu do Harrachova, do Železného Brodu a do Liberce nabíraly v neděli ráno a dopoledne až půlhodinové zpoždění. Odpoledne se zpoždění zkrátilo asi na čtvrt hodiny.

Přívaly sněhu trápí i další kraje

Sněžení a vítr komplikují od soboty večer dopravu ve vyšších polohách Karlovarského kraje. Kvůli sněhu byla také uzavřená silnice 1. třídy č. 25 Jáchymov-Boží dar. Na horách se tvoří sněhové jazyky a závěje. Silničáři museli dočasně uzavřít úseky z Abertam do Božího Daru a z Perninku do Blatné, aby mohli v těchto místech komunikace prohrnout a posypat.  "Vítr je ale zafoukává sněhem. Bez řetězů by sem lidé neměli vůbec jezdit," uvedl karlovarský dispečer správy a údržby silnic.

Sněžení a vítr komplikují dopravu v Krušných horách. Tvoří se zde sněhové jazyky a závěje. Z obou stran je uzavřen hraniční přechod Boží Dar.

"Jezdíme nepřetržitě od sobotního večera. Situaci nám komplikují řidiči, kteří nemají zimní vybavení. Zůstanou stát na vozovkách a my nemůžeme se sypači a pluhy projet. Ztratili jsme dvě hodiny jenom tím, že jsme tahali uvízlá auta," dodal.

Podobná je situace v celém Plzeňském kraji. Nejhorší situace je v horských oblastech Šumavy. Na vozovkách je zde nová vrstva sněhu kolem pěti centimetrů. Tvoří se tam sněhové jazyky a závěje, které se objevují také na Kralovicku, Úněšovsku, Nepomucku, Sušicku, v okolí Plzně a na Domažlicku.

Na jihu Čech napadlo v noci až deset centimetrů sněhu, silnice jsou sjízdné, ale je třeba jezdit velmi opatrně. Ochladilo se a cesty mohou namrzat. Ve vyšších polohách vítr vytváří na silnicích sněhové jazyky a v některých úsecích cestu komplikují zledovatělé koleje.

Na většině území Královéhradeckého a Pardubického kraje v neděli ráno hustě sněžilo, v Železných horách na Chrudimsku připadlo přibližně deset centimetrů sněhu. Na Chrudimsku a Náchodsku se místy také tvoří sněhové jazyky. Vrstva rozbředlého sněhu zůstává také na chemicky ošetřovaných komunikacích.

Ústeckém kraji jsou podle silničářů sledované silnice sjízdné jen s maximální opatrností. Silnice Výsluní-Rusová na Chomutovsku je zavátá sněhem. Sjízdné ráno byly silnice k hraničním přechodům. Podle meteorologů napadlo v nižších polohách Ústeckého kraje od dvou do sedmi centimetrů sněhu, v horských oblastech místy do 15 centimetrů.

V Ústeckém kraji jsou zaváté některé silniční úseky převážně nižších tříd na Ústecku, Teplicku, Litoměřicku a Chomutovsku. Z hlavních tahů byl kvůli zavátým úsekům uzavřen zhruba od 09:00 do 15.00 úsek silnice první třídy Chomutov-Hora svatého Šebestiána i s přechodem.

Ani navečer se situace nelepšila, odhrnutý sníh nafoukával vítr zpět na silnici. Nedaří se obnovit průjezd na silnici Krásný Les-Adolfov a Telnice-Nakléřov  na Ústecku, Krupka-Fojtovice na Teplicku, dvě místní silnice na Litoměřicku  a několik úseků v Krušných horách na Chomutovsku. Situace je horší než ráno.

Horská služba varuje běžkaře před hřebenovými túrami v Jizerských horách. Od sobotního večera do nedělního rána tam napadlo přes 30 centimetrů sněhu, ranní teploty klesly k minus deseti stupňům a vichřice vytvářela vysoké závěje.

Od rána padal sníh i na Moravě

Na komunikacích druhých a třetích tříd na ležících ve vyšších polohách leží na jižní Moravě několikacentimetrová vrstva sněhu, která sílí. Na některých místech Znojemska se vlivem větru tvoří sněhové jazyky. Od nedělního rána napadlo na jižní Moravě 15 až 20 cm sněhu. Přívaly sněhu také způsobily značné problémy městské hromadné dopravě v Brně.

Místy sněží i na Olomoucku. Ve vyšších polohách v okolí Šternberku a Potštátu se navíc tvoří sněhové jazyky. Od středních poloh na leží na vedlejších silnicích místy souvislá vrstva sněhu, krytá posypem.

Moravskoslezském kraji sněží jen na Bruntálsku. V okolí Rýmařova za posledních 24 hodin napadlo už kolem 20 centimetrů sněhu. Žádná silnice není uzavřená, řidiči by si ale cestu do Jeseníků měli raději rozmyslet. V Beskydech je zataženo bez srážek a téměř bezvětří. Na silnicích mohou občas řidiče překvapit úseky s vrstvou namrzlého sněhu. Na Novojičínsku omezují viditelnost mlhy, které mohou namrzat.

Všechny silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné, ve vyšších polohách Uherskohradišťska se mohou tvořit sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám