Hlavní obsah

Soudci si chtějí od plic pohovořit se šéfkou Brožovou

BRNO

Současný stav, kdy předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová čeká, zda Ústavní soud vyhoví jejím stížnostem na prezidenta Václava Klause a na vládu, se nelíbí některým jejím podřízeným. Soudci NS vyzvali Brožovou, aby svolala plénum NS, na kterém by si s ní promluvili.

Článek

Informace o vůli soudců NS potvrdil i předseda trestního úseku NS Stanislav Rizman. "Trestní kolegium se tak připojilo k žádosti soudců civilního kolegia, které přišlo s návrhem na svolání pléna již minulý týden," upřesnil Rizman.

Brožovou odvolal z její funkce začátkem února prezident Václav Klaus. Předsedkyně se ale obrátila na Ústavní soud, jenž o týden později odložil vykonatelnost prezidentova rozhodnutí, a Brožová se pak vrátila do čela NS. Klaus se však i nadále domnívá, že Brožová není předsedkyní NS.

Brožová tvrdila, že prezident není oprávněn k jejímu odvolání. Podle šéfky NS tak nezákonně zasahoval do nezávislosti soudní moci.

Brožová má konflikty s podřízenými

Soudci NS usilují o svolání pléna proto, aby na něm jednali i o sporné situaci kolem Brožové. "Může tam padnout názor na způsob jejího vedení soudu. Současná situace se soudcům nelíbí a chtějí, aby se nějakým způsobem řešila," podotkl zdroj.

Brožová se navíc dostala do sporu s některými ze svých podřízených z NS. Například v případě místopředsedy NS Pavla Kučery chce prý rozhodovat o všech jeho pracovních cestách. Podle Kučery se mu mstí za jeho angažovanost při únorovém jmenování exministra spravedlnosti Jaroslava Bureše soudcem NS. Bureš je znám jako jeden z největších kritiků Brožové a údajně ji měl ve funkci předsedy NS nahradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudkyně Brožová zažalovala i vládu

Odvolaná soudkyně Iva Brožová se rozhodla rozšířit okruh lidí, se kterými si chce vyrovnat účty za odvolání z čela Nejvyššího soudu (NS). Kromě prezidenta...

Výběr článků

Načítám