Hlavní obsah

Poslanci těsně odmítli antikomunistický zákon

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v pátek dopoledne diskutovali o totalitních ideologiích. Hlavní náplní rozpravy byl charakter komunismu. Senátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhovali zpřísnit podmínky pro působení komunistů. Na obou znesvářených stranách zazněly ostré výroky. Při hlasování zvítězila levice, většina poslanců hlasovala pro zamítnutí novely.

Článek

Většina přítomných poslanců z KSČM a ČSSD zvedla ruku pro zamítnutí předlohy. Anitikomunistickou novelu nepodpořilo celkem 68 poslanců ze 135 přítomných, což bylo přesně množství, které bylo pro zamítnutí zapotřebí. Pokud by ve sporu vyhráli antikomunisté, KSČM by musela vypustit ze svého názvu přívlastek "komunistická".

Pokud by Sněmovna novelu podpořila, paragraf by zněl: "Kdo podporuje nebo propaguje komunismus, nacismus nebo jiné podobné hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačování práv a svobod člověka, nebo hlásí národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť, nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let."

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) s iniciativou antikomunistických senátorů nesouhlasí, podle něj by spíše úsilí o izolaci KSČM mohlo ve svých důsledcích vést k posílení komunistů.

Mejstřík: KSČM je KSČ v bledě rudém

Podle senátora za Cestu změny Mejstříka mají soudy spíše tendenci k omlouvání činů spojených s nacistickou či komunistickou ideologií. Slovní uvedení nacismu a komunismu v trestním zákoně by podle Mejstříka pomohlo postihnout nekalé jednání přívrženců obou ideologií.

Podle Mejstříka KSČM svým programem, ve kterém nejsou stati o třídním boji, pouze klame. "KSČM ve Sněmovně nikdy nepodpořila jediný zákon, který chtěl zúčtovat s komunistickou minulostí," uvedl. Podle něj je současná "KSČM KSČ v bledě rudém". "Je mi hanba, že KSČM může v tomto parlamentním systému stále existovat," uzavřel své vystoupení Mejstřík.

"Komunismus je jedním z typů totalitarismu, který používá násilí s cílem totální realizace státní ideologie ve všech oblastech společenského života," tvrdil senátor. Podle Mejstříka chtějí komunisté realizovat třídní boj, nastolení diktatury proletariátu, zrušení vázanosti státních orgánů zákonem a importování komunistické revoluce do všech koutů světa.

Na Mejstříka navázal další antikomunistický senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených). "KSČM je nyní největší extrémistickou organizací u nás," tvrdil Štětina. Podle něj "zákon pomůže nějakým způsobem reflektovat existenci KSČM jako následnice KSČ". Senátor vyzval poslance ČSSD, aby návrh podpořili. "Komunista chce používat násilí pro prosazení svých cílů, sociální demokrat chce postupovat parlamentní cestou," definoval rozdíl mezi KSČM a ČSSD Štetina.

Podle Grebeníčka se na KSČM chystá hon na čarodějnice

Na slova odpůrců komunismu reagoval bývalý dlouholetý předseda KSČM Miroslav Grebeníček.V úvodu svého projevu se ironicky omluvil, že "svádí boj s vnitřním nepřítelem, neboť onemocněl chřipkou". Grebeníček označil pokusy antikomunistů za "inkvizičně bojovné návrhy".

Podle Grebeníčka jsou ve Sněmovně zastoupeny pouze strany, které se programově hlásí k pluralitní demokracii. "Je nutné odmítnout tento hon na čarodějnice," řekl Grebeníček. "Nechceme žádné návraty, ani k předlistopadovému režimu, který řešil sociální otázky na úkor lidských práv," uzavřel komunistický poslanec.

Anketa

Měla by se podle vás KSČM přejmenovat?
ano
30,1 %
ne
69,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6180 čtenářů.

ZAZNĚLO SNĚMOVNOU O KOMUNISMU

Senátor Martin Mejstřík (za Cestu změny):

  • "KSČM nepodpořila jediný zákon, kterým by se snažila napravit zločiny a křivdy čtyřicetileté vlády její předchůdkyně KSČ. Její slova o tom, že se distancovala od zločinů, jsou jenom planými řečmi, protože v praxi se chová naprosto jinak."

Senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených):

  • "KSČM je stranou protiústavní. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadního systému."

Poslanec KSČM Zdeněk Maršíček:

  • "Cítím se oprávněn považovat tyto aktivity za součást politické kampaně, jejímž cílem je vyvolat antikomunistickou hysterii stejně jako odvrátit pozornost občanů od krize a rozkladu stávajícího politického systému."

Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček:

  • "Existuje ještě čtvrtá skupina, která, pohlížíme-li na ni z pohledu lidské bytosti, stojí hluboko dokonce i pod Židy. Mohu si ušetřit námahu a nemusím tuto chamraď vůbec popisovat. Jsou to komunisté. Tak pravil Reichsführer SS Heinrich Himmler k rakouským vězňům v Dachau bezprostředně po anšlusu v březnu 1938. Uznejte, že ani různí Mejstříci a Štětinové by to nemohli říci lépe.

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček:

  • "Snaží se nám namluvit, že je možné, aby v zemi, která je členem NATO, která je členem všech evropských struktur, komunisté stavěli koncentráky, zavírali lidi a obnovovali režim, který tu byl před 40 lety. Nezlobte se, ale to hraničí s pohrdáním naší inteligencí. To je prostě naprostý blábol."

Reklama

Výběr článků

Načítám