Hlavní obsah

Policie zatýkala kvůli korupci na ministerstvu dopravy

PRAHA

Policie ve čtvrtek zatýkala na ministerstvu dopravy. Zatčeni byli dva úředníci ministerstva. Akci provedli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), a to kvůli podezření korupce ve státní správě. Kromě dvou zaměstnanců ministerstva zatkla policie i pět podnikatelů či lobbistů, řekla mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová.

Článek

Zadržením sedmi lidí podle ní vyvrcholila pětiměsíční akce s krycím názvem Antropoid. "Jeden ze zatčených je zaměstnancem ministerstva dopravy a druhý je z dopravní infrastruktury, což spadá pod ministerstvo dopravy.  Nejdříve v pátek mohou být vznesena obvinění a návrhy na uvalení vyšetřovací vazby," řekla Právu Kosinová.

Proč a koho chtěli zadržení zkorumpovat, policie zatím tají. Stejně i výši úplatků. "To budeme moci sdělit nejdříve v pátek," dodala mluvčí. Podle Kosinové probíhají domovní prohlídky v Praze i mimo hlavní město. Na ministerstvu dopravy a i jinde probíhají také prohlídky nebytových prostor. "Dvě z nich probíhaly na ministerstvu dopravy a fondu dopravní infrastruktury," upřesnila mluvčí. Šlo právě o kanceláře dvou zadržených úředníků.

Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) potvrdil, že na ministerstvu byl zadržen jeden člověk. "Podle všech indicií má zadržení souvislost se soukromými aktivitami této osoby, spojenými s výrobou bioethanolu, což v žádném případě nespadá do působnosti ministerstva dopravy," uvedl v tiskovém prohlášení.

Ve Sněmovně později novinářům řekl, že zadrženou osobou je vedoucí sekretariátu jeho náměstka Petra Pospíchala. "Já jsem uložil náměstkovi dovolenou a celý sekretariát je uzamčen, zapečetěn a k dispozici policii," řekl ministr. Dodal, že je z celé události v šoku. "Já se snažím kredit ministerstva držet. Je to první případ, kdy jsem se takhle blízko setkal s kriminální činností," řekl. Šimonovský věří, že činnost zadržené osoby nemá nic společného s chodem ministerstva a ani s kauzou privatizace Unipetrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám