Hlavní obsah

Firma, která uložila odpad z Německa, krachuje

– PRAHA

I kdyby inspekce životního prostředí ve správním řízení dala firmě Bau-24, která uložila v Libčevsi na Lounsku odpad z Německa, několikamiliónovou pokutu, nápravy se asi nedočká. Společnost je od pondělí v konkurzu. Firmě hrozí pokuta až deset miliónů korun.

Článek

Jednatelem Bau-24 je René Grünwald z Brna. Podle některých informací je podezřelý i z dalšího případu dovozu německého odpadu. Jeho společnost Benefon Praha si pronajala halu v pražských Lahovičkách, kde byl nelegálně uložený odpad z Německa rovněž nalezen.

České úřady firmě poslaly dopis, kde jí ukládají, aby odpad uložený v Libčevsi odklidila. Zástupci firmy si jej ale dosud nepřevzali. Za deset dní od zaslání dopisu (t.j. 1. března) se předpokládá, že si jej adresát převzal a začne plynout týdenní lhůta pro odklizení odpadu.

Nelegální skládka plná starých oděvů nebo autokoberců několikrát hořela. Podle inspekce je uložený odpad nebezpečný, náklady na jeho odvoz tak mohou dosáhnout až pěti miliónů korun.

Ministerstvo životního prostředí nechce, aby byl odpad zlikvidován v českých spalovnách, protože by tak vznikl precedens. Už dříve ale nevyloučilo možnost odklizení českou firmou do meziskladu. Náklady mají nést ti, kteří odpad nelegálně dovezli, tedy německá firma či její spolupracovníci na české straně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám