Hlavní obsah

Krajští lídři ČSSD odmítají premiérova slova o pasivitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé ČSSD v krajích nesouhlasí s kritikou premiéra Jiřího Paroubka, který pro středeční Právo uvedl, že "strana není v regionech vidět" a nedostatčeně bojuje s politickými soupeři, hlavně tam, kde tvoří radniční koalici s ODS. Jednotliví regionální lídři sice připouštějí oprávněnost kritiky, ovšem ne u sebe, ale vždy v případě ostatních. Většina z nich se shodla na tom, že právě u nich je všechno v pořádku.

Článek

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) kritizoval regionální představitele sociální demokracie, že nejsou před volbami dostatečně aktivní. Krajští lídři neberou premiérova slova osobně a připisují je snaze dovést stranu k vítězství. [celá zpráva]

Paroubkova střelba do vlastních řad se probírala také na zasedání poslaneckého klubu ČSSD, kterého se kromě premiéra zúčastnili také sociálnědemokratičtí ministři a volební manažer strany Jaroslav Tvrdík. Ten nechtěl kritiku komentovat.

"Ohlasy byly pozitivní, tak jako na každou kritiku, když se kritizuje i ten, kdo tu kritiku přednesl. I já jsem řekl, že jsem udělal chyby," prohlásil Paroubek. Dodal, že kromě kritiky přišel i s návrhy, jak postavení ČSSD zlepšit. Z taktických důvodů je ale nehodlá zveřejnit.

Regiony: Pasivita? Jinde možná, u nás ne

Plošnou kritiku práce regionů odmítá například poslanec ČSSD a bývalý olomoucký krajský předseda Pavel Hönig. "Je potřeba rozlišovat mezi kraji. Někde jsou možná pasivní. Nemyslím si, že by na tom byl konkrétně Olomoucký kraj špatně," řekl.

Ani předseda ČSSD Moravskoslezského kraje Petr Vícha si nemyslí, že by se kritika týkala jeho regionu. V případě dalších může mít premiér takový pocit, míní.

Také lídr ČSSD na Vysočině Zdeněk Chlád souhlasí s premiérem, že v radničních koalicích chybí ČSSD chuť k větší kritice kroků ODS a jiných stran, což vede ke kompromisům, které mohou ČSSD poškozovat. "Například v krajském zastupitelstvu Vysočiny, kde je ČSSD v opozici, však vystupují sociálnědemokratičtí zastupitelé dostatečně výrazně a razantně," míní.

"Myslím, že náš region nepatří k těm, kterých by se ta kritika týkala," řekl předseda jihomoravských sociálních demokratů Václav Božek.

Šéf ČSSD na Královéhradecku Evžen Snítilý Paroubkovu výtku považuje spíš za výzvu, aby se sociální demokracie celostátně scelila a zvýšila před volbami aktivitu.

Podle předsedy ČSSD v Karlovarském kraji Pavla Poce je práce funkcionářů v regionech velmi cenná. "Nicméně z pohledu obrovského nasazení premiéra a lídrů v Praze se může zdát, že regiony jsou pasivní," uvedl Poc. Zdůraznil, že většina regionálních funkcionářů dělá svou práci pro ČSSD ve volném čase.

Reklama

Související články

Paroubek ostře viní spolustraníky z chyb

Pokles preferencí soc. dem. zneklidnil premiéra a volebního lídra ČSSD Jiřího Paroubka a přiměl ho k razantnímu postupu. Po úterním návratu z Jižní Ameriky...

Rath se po Paroubkově kritice zklidní

Ministr zdravotnictví David Rath reagoval na kritická slova, které na jeho hlavu vůbec poprvé vyslovil premiér Jiří Paroubek pro středeční Právo. Podle...

Výběr článků

Načítám