Hlavní obsah

Poslední slovo Hradu: Paroubek nemá pravdu

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se rozhodl prostřednictvím svého mluvčího Petra Hájka uzavřít kauzu průběhu návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku. Podle tajemníka Hradu Ladislava Jakla premiér Jiří Paroubek požadoval, aby mohl podepsat rusko-české smlouvy místo prezidenta Klause. Paroubek tvrdil, že prezident si plete parlamentní demokracii s prezidentskou.

Článek

"Není pravda, že válku zahájili Klausovi lidé. Návštěva prezidenta Putina na pozvání prezidenta ČR se připravovala nejméně rok," uvedl mluvčí Hradu Hájek. Podle něj se na příletu Putina do ČR kromě Hradu spolupodílely i vládní orgány, které spolu o průběhu pobytu ruského prezidenta diskutovaly.

"Jakýkoliv spor o průběhu návštěvy zahájil premiér Paroubek svým dopisem z 28. února 2006, který zapůsobil na všechny, kteří se návštěvou zabývali, jako studená sprcha," sdělil Hájek. Podle něj premiér věděl o itineráři Putinovy návštěvy nejméně od 10. února, kdy jej údajně na schůzi kabinetu předložil ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Hrad: Paroubek je až čtvrtým ústavním činitelem

"Paroubek se zúčastnil na Hradě státní večeře, byl osobním rozhodnutím prezidenta Klause posazen přímo vedle prezidenta Putina a díky tomu s ním strávil celé dvě hodiny, které tato večeře trvala," naznačil vstřícnost Klause Hájek s tím, že podle protokolu je premiér až čtvrtým ústavním činitelem ČR za prezidentem a šéfy Senátu a Sněmovny.

Klaus si myslel, že Paroubek umí rusky

Hájek se ohradil i proti protestům o jednání v ruském jazyce. Podle mluvčího Hradu premiér nepožádal o tlumočení, takže se hradní úředníci domnívali, že Paroubek se rusky domluví.

"Toto jsou poslední a konečná slova, která k této nedůstojné věci Kancelář prezidenta republiky sděluje," uzavřel Hájek.

Anketa

Komu dáváte více za pravdu ve sporu Hradu a vlády?
Václavu Klausovi
79,1 %
Jiřímu Paroubkovi
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5081 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám