Hlavní obsah

Senátor ODS Kubera se vzpírá špičkám ODS

Právo, Marie Königová
PRAHA

Ačkoli se představitelé ODS chlubí, že jejich zásluhou ve Sněmovně prošel přísný zákon o střetu zájmů, senátoři této strany sbírají síly k tomu, jak zabránit, aby nová pravidla začala platit. "Nevadí nám myšlenka zákona, v tom proti vedení ODS nepůjdu, ale máme výhrady proti jeho obsahu a především k jeho legislativní podobě. To je právní paskvil," odsoudil šéf ústavně-právního výboru Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dílo Sněmovny.

Článek

V ní zvedlo ruku s koalicí a komunisty i 25 občanských demokratů. Jak Kubera řekl Právu, chyb je tam tolik, že by takový zákon vůbec neměl parlamentem projít.

Podle některých jeho kolegů senátorů je těžko opravitelný a by bylo lepší, kdyby se oprášil starý, původní zákon bez ohledu na to, že jej veřejnost kritizovala pro jeho bezzubost. Přitom zákon tohoto typu má pomáhat v boji proti korupci.

"ODS nemá samé geniální nápady"

"To, že má naše stranické vedení jiný názor, je věc jiná. Já nebudu poklonkovat nikomu. Nemusím mít naprosto stejný názor s každým voličem, který mě volí, a dokonce ani s ODS," rezolutně prohlásil Kubera.

Podle něho je v zákoně například nesmyslem i snížení limitu pro přiznání majetku z vládou navrhovaných tří set tisíc korun na třetinu. Na námitku, že právě tuto novou hranici prosadila do zákona ODS, senátor prohlásil: "A kdo vám nakukal, že ODS má samé geniální nápady? To já si nikdy nemyslel."

Senát je pod tlakem

Kuberovi se nelíbí, že senátoři jsou postaveni před velice těžkou situaci. "Ať uděláme cokoli, bude to špatně," tvrdí. Tvůrci zákona i ti, kteří pro něj hlasovali, byli podle něho vedeni snahou zavděčit se. "Pro nás je velice těžké diskutovat o zákonu, kolem něhož se vytvořila taková atmosféra, že ti, kdo ho nepodpoří, jsou nepřátelé. Ten zákon není o střetu zájmů, ale o majetkových přiznáních a je napsán tak, aby ukojil vášně," dodal Kubera.

Senátor je odhodlán nepřipustit, aby se postupovalo podle nových pravidel, která mají začít platit začátkem příštího roku. "Jsme si vědomi, že ve Sněmovně, pokud jí zákon vrátíme, budeme určitě přehlasováni, ale pak je nutné hned začít dělat na tom, aby se rychle změnil," dodal.

Podle Kubery je postavené na hlavu, že starosta si bude podávat přiznání sám sobě. Vadí mu třeba i to, že není zcela jasné, za co mají být udělovány tvrdé pokuty. Někteří senátoři varují, že zákon prolamuje bankovní tajemství.

A co lidé z ČT či neziskovek?

Ačkoli právě poslanci ODS se zasadili o široký záběr osob, kterých se zákon má týkat, Kuberovi je to stále málo: "Když už se tam dali úředníci, policisté a jiní, tak proč tam nejsou i lidé z neziskových organizací, kteří pracují s veřejnými penězi? A proč by tam neměli být také redaktoři České televize, kde proteče hodně peněz a ví se o různých rodinných klanech, které to tam ovládají?"

Podle senátora je nutné, aby zvítězil zdravý rozum. "Jestliže cílem zákona je odstranění korupce, pak tento zákon není schopen to zařídit. Podle mě by se měli tvůrci zákonů zaměřit na věcné zákony, jako třeba veřejné zakázky. Tam je jádro pudla, tam je půda ke korupci největší. To je ale moc složité, a tak se do toho nikomu nechce," uzavřel Kubera.

Reklama

Výběr článků

Načítám