Hlavní obsah

Letadlo s Paroubkem doprovázely bojové letouny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letadlo, které neslo na palubě premiéra Jiřího Paroubka na cestě z Latinské Ameriky, dostalo hned dvakrát během letu vojenský doprovod. Vládní Tu-154 v rámci spolupráce NATO využily k rutinnímu leteckému cvičení stíhačky Španělska a Švýcarska. Kapitán vládního stroje uvedl, že cílem cvičení byla identifikace letadla.

Článek

Představitelé českého vojenského letectva upozornili, že taková cvičení mohou probíhat jen za přísných podmínek, které v tomto případě splněny nebyly.

Kapitán vládního tupolevu Martin Štokr potvrdil, že byl o kontrole v obou případech včas informován a dal k nim souhlas. Připustil ale, že není obvyklé, aby letoun během jedné cesty podléhal hned dvěma vojenským kontrolám, každá země na ně ale má právo. 

Čeští politici často ke svým cestám používají vládní Tu-154, který je ale registrován jako armádní stroj. Cestující o doprovodu věděli a nepropadali tak panice. Namísto toho využili možnost pořídit unikátní fotografie stíhaček F-18 Hornet v letu. Vládní letoun doprovázely pokaždé dva bojové letouny.

Vojenské letectvo ČR oprávněnost cvičení zpochybnilo

Velitel vojenské základny v pražských Kbelích Josef Bejdák ovšem upozornil, že je ale vyloučeno, aby se letadlo - civilní nebo armádní - stalo součástí cvičení, pokud nesplňuje velmi přísné podmínky. Přítomnost premiéra a dalších lidí na palubě mezi ně podle něj rozhodně nepatří.

Paroubkova mluvčí Lucie Orgoníková, která seděla v letounu, je přesvědčena, že bojové stroje pouze vzdávaly českému letadlu hold.

Reklama

Výběr článků

Načítám