Hlavní obsah

Hrad podle Paroubka mohl ohrozit vztahy s Ruskem

Právo, trj, dan
PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se v úterý ihned po návratu ze své cesty po Jižní Americe pustil do Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Václava Klause kvůli průběhu návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v ČR. Podle Paroubka to byla právě KPR, kdo málem zabránil navázání slibných obchodních vztahů mezi ČR a Ruskou federací. KPR podle Paroubka naprosto nezvládla svoji roli.

Článek

"Od toho jsem předseda vlády, abych koordinoval činnost vlády. Já jsem byl seznámen s programem návštěvy prezidenta Putina prakticky den před návštěvou, a to od ruského ambasadora," řekl novinářům premiér.

Putinův program neznal prý ani premiérův protokol. "Ať pánové předloží důkaz, že nám něco předložili dříve o týden, o čtrnáct dní dříve," vyzýval prezidentskou kancelář Paroubek. Vzápětí dodal: "Žádný takový důkaz neexistuje. Je to smutné lhát."

Útok na prezidenta

Podle mluvčího Hradu Petra Hájka se Paroubek snaží znovu zbytečně vyostřit spor s hlavou státu. "Je to další útok na pana prezidenta stejnou cestou," řekl Právu Hájek. Dodal, že o tom, že Úřad vlády i jednotlivé ministry o programu prezidenta Putina informovali, svědčí již zveřejněné dopisy.

Paroubek řekl, že kvůli postupu KPR téměř neměl dostat možnost jednat o hospodářské spolupráci ČR a Ruska. Podle programu KPR měl mít Paroubek na jednání s Putinem jen 20 minut. "Jenom velkorysostí ruské strany se stalo, že to jednání bylo prodlouženo zhruba o hodinu," přiblížil Paroubek.

"Rusko je nejdůležitější sousedství EU v Evropě, nejperspektivnější trh v sousedství ČR s enormním potenciálem růstu českého exportu, jak se ukazuje v oblasti průmyslového zboží, investičních celků a také spotřebního a potravinářského zboží," vyjmenoval Paroubek.

Jaderná spolupráce

Paroubek ze svého jednání s Putinem vyzdvihl dohodu o spolupráci v jaderné energetice. "Znamenalo by to v podstatě, že by se zvýšil český podíl na výstavbě jaderné energetiky v Rusku, dále dovozy ruského jaderného paliva do ČR," uvedl premiér s tím, že brzy má vzniknout společné memorandum.

Zvýšit by se mohl také český podíl na budování podzemních zásobníků plynu v Rusku. "A řekl bych, že to klíčové, co nabídl ruský prezident při jednání se mnou, byla možnost uplatnění přebytků ruských petroeur. Tento přebytek ruského státního rozpočtu vznikl v důsledku zvýšených nárůstů cen ropy a zemního plynu, " oznámil Paroubek s tím, že celkem jde asi o 250 miliónů eur. Peníze by mohly jít do české ekonomiky, především do vědecko technického rozvoje. "Prezident Putin jmenovitě zmínil nanotechnologie a biotechnologie," přiblížil premiér.

Část prostředků by se dala prý použít i na podíl českých firem na budování ruské dálniční sítě. "Pokud by se něco takového podařilo, mohla by to pro české firmy být zakázka století," oznámil Paroubek a dodal: "Ať pánové z KPR dají na stůl, co dohodli oni. Zatím jsem ještě nic nečetl."

Ze zoufalství

Svůj první dopis Klausovi, v němž pohrozil, že se ministři nebudou účastnit slavnostní večeře s Putinem, napsal Paroubek podle svých slov ze zoufalství, když viděl, kolik času má na jednání s Putinem - podle Paroubka jednání "hlav exekutivy".

"Příští návštěva, pokud bude nějaké hlavy státu s exekutivní působností - protože je rozdíl mezi rakouským prezidentem při vší úctě a prezidentem třeba francouzským, americkým nebo ruským, protože to jsou hlavy exekutivy, což u nás prezident republiky podle Ústavy není- bylo nám přislíbeno pracovníky KPR, že se s námi bude patřičným způsobem diskutovat," řekl Paroubek.

Paroubek se podle svých slov ke své korespondenci s Klausem během cesty nevyjadřoval. KPR si podle něj nepočínala eticky, když korespondenci zveřejnila. Podle Paroubka tak dokonce mohla ohrozit česko-ruské vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám