Hlavní obsah

Lékařská komora chce po pacientech vyšší spoluúčast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká lékařská komora (ČLK) chce, aby se zvýšila spoluúčast pacientů. Prezident ČLK Milan Kubek v úterý uvedl, že pacienti přispívají do peněz spotřebovaných ve zdravotnictví v současnosti osm procent. Podle Kubka je to málo v srovnání s většinou států Evropské unie, kde spoluúčast tvoří kolem 20 procent.

Článek

Kubek rovněž označil za problém, že v ČR pacienti přispívají pouze na léky, spoluúčast by proto podle něj měla růst i jinde.

Prezident ČLK zároveň poznamenal, že rozhodnutí, jestli se bude platit za pobyt v nemocnici, poplatek za recept, nebo zda pojišťovny nebudou hradit léky, které jsou volně prodejné, leží na politicích. "Naše cíle jsou dva, aby poplatky nepřinášely nadměrnou administrativní zátěž a aby nebyla pro lidi s nižším příjmem omezena dostupnost péče," řekl.

Peníze pojišťoven zdravotnickým zařízením

ČLK podle Kubka trvá také na tom, aby šlo do zdravotnických zařízení sedm miliard původně určených pro pojišťovny ze zvýšených plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Kubek se domnívá, že by tyto peníze pomohly zmírnit regulace péče a zvýšit příjmy zdravotníků.

Komora podle svého prezidenta také požaduje novelizaci vyhlášky, podle které platí pojišťovny lékařům za péči. Současné úhrady, které jsou oproti loňsku o tři procenta vyšší, by měly stoupnout o další čtyři procenta. Za překročení limitu léků o pět procent a limitu péče o deset procent by neměli být lékaři sankcionováni. Pojišťovny s tím ale nesouhlasí, odmítají uvolnit limity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám