Hlavní obsah

Na ptačí chřipku bylo vyšetřeno už 800 ptáků, všechny testy jsou negativní

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Národní referenční laboratoř vyšetřila od začátku roku už 800 uhynulých ptáků na ptačí chřipku. Všechny výsledky byly negativní. Česká republika očekává pozitivní test u některého opeřence každým dnem. zatím stále zůstává ostrůvkem uprostřed zemí, kde už výskyt ptačí chřipky byl potvrzen.

Článek

Prověřeno bylo za dva měsíce tohoto roku celkem 662 uhynulých volně žijících ptáků a 140 kusů drůbeže.

Ministerstvo zemědělství také zvažuje, že by každé domácnosti poslalo leták, jak se v případě, že se ptačí chřipka v ČR objeví, má chovat. jednou z rad by mělo být, jak postupovat při úpravě drůbežího masa. Leták by měl být i pro drobné chovatele drůbeže.

ČR je prý připravena

Zatímco země čeká na první pozitivní test, všechny úřady ubezpečují, že ČR je na příchod chřipky připravena. Naposledy to řekl na pondělním jednání s ministrem zdravotnictvím Davidem Rathem evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu.

Kyprianu sdělil, že informoval ministra zdravotnictví Davida Ratha o tom, že Evropská unie chce zabezpečit strategické zásoby antivirotik, které by se nasazovaly v prvních hodinách pandemie."Byly by použity jen v mimořádné situaci a nenahrazovaly by národní zásoby těchto přípravků," uvedl komisař.

Vít: Panika není třeba

Hlavní hygienik Michael Vít uvedl, že i když Česká republika je po uplynulém víkendu obklíčena zeměmi, kde již ptačí chřipka vypukla. Dá se tedy předpokládat, že je jen otázkou času než takový případ bude doložen i u nás. Není ale třeba propadat panice.

"Ptačí chřipka je v tuto chvíli pouze problém veterinární. Obava je však z toho, že kdyby vir zmutoval s lidským a lidé by neměli obranyschopnost, pak by byla i vyšší úmrtnost na toto onemocnění. Proto si každá země dělá vysoké zásoby antivirotik," řekl Vít.

ČR má k dispozici již 650 tisíc dávek antivitorika Tamiflu a dalších 600 tisíc nakoupí do konce letošního roku. Sedm tisíc dalších dávek pak přijde v roce 2007. Tak by 20 procent populace mělo lék zajištěn v prvních hodinách možné pandemie.

Dostali by ho především lidé zajišťující chod státu, například energetici, zdravotníci a další. Zároveň má ČR zajištěno 2,5 miliónu dávek očkovacího séra a jedná s výrobci vakcín s tím, aby vakcíny byly pro 60 procent obyvatel. Opět by přednostně byli očkováni lidé zajišťující chod státu, dále děti, mladiství a pak osoby trpící chronickými nemocemi. Ti všichni by vakcínu dostali ze státních zásob a nehradili by ji. Zbylých 40 procent národa by si ji muselo zaplatit.

Hospitalizace až 20 000 lidí

Vít oznámil, že lidé by se měli chovat hygienicky a, i když nákaza nehrozí, měli by si mýt ruce před každým jídlem, při nachlazení zůstat doma a virus běžné chřipky nešířit. "I kuřecí maso je nezávadné, protože virus se ničí při 70 stupních tepla. Nákaza z jídla, bude-li takto upraveno, tedy nehrozí," řekl Vít.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko potvrdilo virus ptačí chřipky H5N1

Polské testy potvrdily v tkáni uhynulé labutě nalezené na břehu Visly v polské Toruni virus ptačí chřipky H5N1, který je přenositelný na člověka. Uvedla...

Vít: Česko ptačí chřipku nepodceňuje

Ptačí chřipka je už doslova na hranicích České republiky. Očekává se, že s jarem tak, jak budou přilétat tažní ptáci z teplých krajů, bude i do ČR zavlečena....

Výběr článků

Načítám