Hlavní obsah

Vít: Česko ptačí chřipku nepodceňuje

Právo, Václav Pergl

Ptačí chřipka je už doslova na hranicích České republiky. Očekává se, že s jarem tak, jak budou přilétat tažní ptáci z teplých krajů, bude i do ČR zavlečena. Je to jen otázka času. Veterináři již udělali řadu opatření a na možnou epidemii se chystají i hygienici a lékaři.

Článek

Vláda a bezpečnostní rada státu projednaly pandemický plán, tedy plán pro případ, že by se celosvětově rozšířila epidemie chřipky. Je v něm přesně stanoveno co, kdo, kdy a jak udělá, aby následky byly co nejmenší. Onemocnět v ČR může dva až pět miliónů lidi, tedy polovina národa.

"Dosud se nikde neprokázal přenos viru H5N1, tedy ptačí chřipky z člověka na člověka, což je podmínkou epidemie. Vždy se virus přenesl pouze z nemocného ptáka na ošetřovatele a to ještě v místech, kde jsou chovy drůbeže tak bezprostředně propojeny s obyvateli, že jsou v denním trvalém styku. Je to například v jihovýchodní Asii," řekl Právu hlavní hygienik republiky Michael Vít.

"Přesto ptačí chřipku nepodceňujeme a odpovědně se na ni připravujeme. Není třeba ale kvůli ní panikařit," sdělil Vít. Ve světě dosud na ptačí chřipku zemřelo zhruba sto lidí z 200 nakažených.

Denní konzultace v rámci Evropské unie

Podle Víta Česká republika denně monitoruje situaci v rámci členských států Evropské unie a denně se konzultuje společný postup. Odborníci z Bruselu nepochybují totiž, že chřipka se postupně rozšíří na všechny země Evropské unie. Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu chorob je riziko masové nákazy domácí drůbeže v Evropě nadále slabé.

Zásoby antivirotik se zvětší

Česká republika má nyní k dispozici 650 000 balení antivirotika Tamiflu a letos ho nakoupí ještě dalších 600 000 dávek. V roce 2007 pak přibude dalších 800 000 balení. Znamená to, že tento přípravek by v prvních hodinách masového napadení virem H5N1 mohla dostat pětina národa. Byli by to hlavně lidé, kteří zajišťují chod státu, například energetici, zdravotníci a další.Vakcína by se začala vyrábět až v okamžiku propuknutí chřipkové pandemie.

To ale zatím nehrozí. Stát má zajištěno už nyní asi 2,5 miliónu dávek a o další dávky jedná s výrobci tak, aby vakcína byla nejméně pro dvě třetiny obyvatel. Ti by ji dostali zřejmě zadarmo, protože by to byli opět lidé, kteří zajišťují chod státu, děti a mladiství anebo lidé nemocní, kteří trpí některými chronickými chorobami. Zbylých 40 procent občanů, kteří by vakcínu chtěli, by si ji zřejmě muselo zaplatit. Očkování by pak zabránilo šíření infekce.

Zatím jen veterinární záležitost

Ptačí chřipka je zatím pouze veterinární záležitost, protože se šíří hlavně mezi ptáky a drůbeží. Proto Ústřední nákazová komise ČR zakázala výstavy drůbeže, chovatelé nesmějí drůbež chovat ve volném výběhu, aby se nenakazila trusem tažných ptáků, kteří ptačí chřipku přenášejí. Zároveň se velice přísně kontroluje maso, které jde na trh a jsou zakázány dovozy drůbežího masa z oblastí, kde se ptačí chřipka vyskytla.

Chovatelé také musejí hlásit veterinární správě pokles příjmu potravy u drůbeže o více než 20 procent, pokles v produkci vajec o více než pět procent po dobu delší než dva dny a úmrtnost drůbeže vyšší než tři procenta týdně. To by totiž mohly být znaky ptačí chřipky.

Pandemický plán se upřesní

Stát už před několika lety přijal pandemický plán, tedy plán pro případ, že by se chřipková epidemie rozšířila do celého světa. Ten stanovuje co kdy, kdo a jak udělá, aby se zabránilo epidemii.

Součástí by bylo uzavření škol a zrušení všech akcí, kde se shromažďuje více osob.

Samozřejmostí by byla spolupráce zdravotnictví, bezpečnosti i armády a vyčlenění nemocnic, které by ošetřovaly postižené.

Jak informoval hlavní hygienik Prahy Vladimír Polanecký, který je i spolutvůrce národního pandemického plánu, občané budou informováni jak se mají chovat v případě vypuknutí pandemie. Ministerstvo zdravotnictví připraví manuál, který budou mít k dispozici hejtmani, aby své obyvatele informovali.

Podle hlavního hygienika Víta ptačí chřipka aktuálně v České republice zatím nehrozí a lidé se přenosu na člověka obávat nemusejí.

"Přesto doporučuji obezřetnost a opatrnost. Pokud někde někdo uvidí uhynulého ptáka, nedotýkat se ho a okamžitě to nahlásit veterinární správě," uzavřel Vít.

Bulovka je připravena

Pražská Nemocnice Na Bulovce a její infekční oddělení jsou připraveny přijmout pacienty pro případ, že by i v ČR ptačí chřipka přeskočila z ptáka na člověka.

"Aby se to stalo na území republiky, je málo pravděpodobné, protože máme vysoké hygienické podmínky, ale je možné, že takový nakažený člověk by k nám s největší pravděpodobností dorazil letecky na letiště Praha Ruzyně," vysvětluje primářka Hana Roháčová z uvedené infekční kliniky. Dodává, že takový cestující, který by už v letadle měl nějaké problémy, musí okamžitě kontaktovat personál letadla a ti pak letištní službu, která informuje Bulovku. Tam by pacient byl léčen v izolačním boxu.

Na co dát pozor, jak se chránit

  • když naleznete nemocného nebo mrtvého ptáka, nedotýkat se ho a informovat veterináře
  • upozornit děti, aby se nedotýkaly nemocných nebo mrtvých ptáků
  • nevpouštět divoké ptáky do svého obydlí
  • jestliže se musíte mrtvého ptáka zbavit sami, použijte rukavice a masku, zakopejte ho na místě, kde nehrozí nebezpečí kontaminace spodních vod a okamžitě zavolejte veterináře
  • používejte dezinfekční prostředky, například peroxid vodíku a další
  • nejezte nemocné divoké ptáky, a to ani v případě, že si je dostatečně uvaříte či upečete, nekrmte jimi své domácí miláčky, psy a kočky
  • je nutné tepelně zpracovávat potraviny, a to minimálně na 70 st. po dobu nejméně pěti minut, kdy se viry ničí, týká se to jak masa, tak vajec
  • myjte si ruce pravidelně mýdlem několikrát denně, obzvlášť před jídlem
  • používejte hygienické kapesníky na jedno použití, protože je pravděpodobné, že virus bude přenosný kapénkovou nákazou
  • při nachlazení zůstaňte doma, vyhledejte lékaře, nechoďte do zaměstnání a na místa, kde se srocuje více lidí
  • při cestách do zahraničí nenavštěvujte drůbeží trhy, drůbeží farmy,
  • vyhýbejte se místům, kde je zvýšené množství drůbežího trusu,
  • nestravujte se na ulici, ale jen v kamenných restauracích, pijte pouze balenou vodu
  • jestliže byli nemocní ptáci ve vašem blízkém okolí a někdo z vaší rodiny onemocněl horečkou, kašlem nebo dýchacími obtížemi, neprodleně uvědomte lékaře

Kdyby přesto došlo k podezření na nákazu na území ČR a nemocný přišel k praktickému lékaři, ten má za povinnost odeslat ho infekční sanitou na infekční oddělení nejbližší nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám