Hlavní obsah

Paroubek razantně odmítl velkou koalici

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vytvoření vlády velké koalice ČSSD a ODS po červnových volbách v článku psaném pro Právo kategoricky odmítli premiér Jiří Paroubek a expremiér Miloš Zeman. Ten má ve straně stále velký neformální vliv. "To nejtragičtější, co by se však mohlo stát, je případ, kdy by se obě strany spojily do velké koalice," uvádějí v pondělním Právu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Jiří Paroubek s expremiérem Milošem Zemanem na chalupě

Článek

Podle nich není většího omylu, kterého by se mohly ČSSD a ODS dopustit. Oba připouštějí, že by se oběma stranám bezpochyby vládlo velice pohodlně, protože by dohromady měly výraznou, možná i ústavní většinu ve Sněmovně. Zdůrazňují ale, že by ani jedna z těchto stran nemohla plnohodnotně realizovat svůj vlastní program, když by v podstatných otázkách musela ustupovat programu druhé strany.

Důsledkem toho by prý bylo programové bezvládí, které by otevíralo prostor extremistům na obou okrajích politického spektra. ČSSD i ODS by se pak také vymlouvaly na to, že ve velké koalici nemohou uskutečňovat to, co slibovaly voličům, což by vedlo ke zklamání jejich voličů.

Zeman přitom vládl jako premiér jedno volební období díky tzv. opoziční smlouvě s ODS, která mu kryla ve Sněmovně záda.

Nečas: Je to jen akademická debata

"Je to akademická debata, která je prakticky nulově pravděpodobná," prohlásil na to téma v neděli místopředseda ODS Petr Nečas v televizní debatě Otázky Václava Moravce. Podle něj by ODS dělala pouze "divadelní stafáž" ČSSD, která by se kdykoli v případě potřeby opírala o hlasy komunistů, což je pro jeho stranu naprosto nepřijatelné.

Pravděpodobnost velké koalice odmítá i pražský primátor Petr Bém (ODS). "Tak já v této chvíli říkám na 99,99 %, aby to z mé strany nebylo nekorektní, tak nepovažuji velkou koalici za možnou," řekl minulý týden Radiožurnálu. Povolební koalici vidí v podobě ODS, KDU-ČSL a potažmo jiného středopravicového subjektu. Přitom na pražské radnici vládne ODS v koalici s ČSSD

"Politik nemá nikdy říkat nikdy, ale velkou koalici vidím jen jako teoretickou možnost," uvedl na dotaz Práva šéf soc. dem. poslanců Michal Hašek. Dodal, že z programového hlediska nemůže být vůbec preferována.

Před časem Právu řekl Jiří Paroubek, že by ODS musela přistoupit na tři podmínky k vytvoření velké koalice. Jednak by musela vyjádřit jasné pozitivní stanovisko "k sociálnímu státu evropského formátu", dále přijmout za svůj politický projekt EU a nebrat Unii jen jako zónu volného obchodu, a za třetí by se občanští demokraté museli vrátit k fiskální kázni, k níž se aspoň verbálně hlásili v předchozích obdobích a kterou loni na svém kongresu opustili. To ale on sám považuje za nesplnitelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám