Hlavní obsah

Grebeníček změnil názor a Filipa už chválí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý šéf komunistů Miroslav Grebeníček v neděli v České televizi odmítl, že by trucoval, když se jako jediný z krajských lídrů nedostavil v sobotu do Kongresového centra v Praze, kde KSČM zahajovala předvolební kampaň. Už si také nemyslí, že by komunisté nadbíhali soc. dem. "V tuto chvíli si dovolím tvrdit, že už to není pravdou," řekl Grebeníček.

Článek

Grebeníčkovi vadilo, že se někteří funkcionáři strany sbližují se sociální demokracií, když nabízeli podporu případné menšinové vládě. Vyzýval k tomu, aby se komunisté v předvolebním klání vyhranili nejen vůči ODS, ale i vůči ČSSD. V otevřeném dopise Vojtěchu Filipovi (předseda KSČM) proto zpochybnil svou kandidaturu. Nakonec svoji hrozbu nesplnil.

Grebeníček dnes řekl, že s ČSSD musí KSČM jednat jako rovný s rovným. Podle něj by české politické scéně prospělo, aby se "konečně" rozdělila na pravou a levou stranu.

Filip poté řekl, že od chvíle, kdy Grebeníček potvrdil, že povede volební kandidátku v Jihomoravském kraji, považuje spory za urovnané. "Samozřejmě, že říkáme své názory často a nahlas, ale to, že nemáme absolutně stejný názor na jednu nebo druhou věc, neznamená, že se nějak hádáme. Pro mě je to věc rozhodnutá. To, že kandidátku vede, je pro mě hlavní a zásadní věc," řekl.

Vztahy se současným předsedou komunistů označil Grebeníček za korektní. Je také spokojen s tím, že komunisté doladili svůj volební program.

"Odmítám slovo trucování"

Politoložka Vladimíra Dvořáková označila spor za normální záležitost, která se obvykle objevuje u všech stran, které se nepodílejí na moci. Podle ní se u nich objevují různé proudy. "Samozřejmě tu stranu to poškozuje ve volbách," říká Dvořáková.

Třebaže je Grebeníček jedním ze 14 volebních lídrů, jako jediný z nich se v sobotu na zahájení kampaně v pražském Kongresovém centru nedostavil. [celá zpráva] Dvojka na stranické kandidátce v kraji poslankyně Marta Bajerová Grebeníčka omluvila a vedení a členy strany ujistila, že Grebeníček udělá pro volební vítězství maximum.

"Kategoricky odmítám slovo trucování," reagoval dnes Grebeníček na názor, že nepřišel kvůli tomu, aby vyjádřil nesouhlas se směřováním KSČM. Filip k tomu dnes řekl, že neúčast Grebeníčka na jednom mítinku nic neznamená.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám