Hlavní obsah

Na Vysočině sněží, cesty sjízdné jen s opatrností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálnice, rychlostní komunikace a silnice v České republice byly v neděli ráno sjízdné bez omezení. Téměř na celém území republiky je zataženo. Hlavně na jihu země se tvoří sněhové přeháňky, nebo sněží či padá déšť se sněhem. Silničáři vybízejí k opatrnosti.

Článek

Dálnice a rychlostní komunikace jsou většinou holé a mokré, popřípadě se na vozovkách nacházejí zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Rychlostní komunikace procházející územím, kde se vyskytují přeháňky, jsou po chemickém ošetření mokré, nebo se zbytky rozbředlého sněhu, sjízdné bez omezení či se zvýšenou opatrností. V některých oblastech je nezbytné počítat s nebezpečím výskytu náledí.  

Silnice I. třídy jsou převážně holé a po chemickém ošetření mokré, sjízdné se zvýšenou opatrností. V okrese Bruntál trvá možnost vytváření sněhových jazyků. Ve většině okresů leží na vozovkách vrstva nového sněhu.  

Silnice II. a III. třídy jsou mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu, nebo s vrstvou nového sněhu, která je krytá posypem. Ve vyšších oblastech a na lesních úsecích leží na vozovkách ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem, místy s vyjetými kolejemi. Tyto silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V Jizerských horách se vytvářejí silnější sněhové přeháňky.

Silnice na Vysočině jsou pokryté sněhem a stále sněží. Cesty jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy po chemickém ošetření pokrývá rozbředlá vrstva sněhu. Teplota se pohybuje kolem mínus tří stupňů Celsia. V celém kraji je zataženo a sněží. Povrch dálnice D1, která prochází Vysočinou, je po chemickém ošetření mokrý, od Humpolce po hranice s Jihomoravským krajem na vozovce, zejména v levém jízdním pruhu, leží zbytky sněhu.

Na silnicích druhých a třetích tříd, které se kvůli zdrojům pitné vody nemohou ošetřovat chemicky, je vysoká vrstva zledovatělého sněhu s vyjetými kolejemi a vrstvou nového sněhu do 15 centimetrů. Ve vyšších polohách se místy tvoří sněhové jazyky. Opatrnost při jízdě je nutná, upozorňují cestáři.  

Silnice ve středních Čechách pokrývají místy zbytky sněhu. Většina silnic je mokrá po chemickém ošetření a sjízdná se zvýšenou opatrností. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem leží na silnicích na Benešovsku, Rakovnicku, Kutnohorsku, Příbramsku a na Praze-západ. Spolu se zbytky sněhu může dělat problémy řidičům souvislá mlha v okolí Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Informuje o tom ředitelství silnic a dálnic.

Rychlostní komunikace ve středních Čechách jsou holé, suché a sjízdné bez omezení. Zbytky rozbředlého sněhu jsou na dálnici D1 na Benešovsku.

Teploty v kraji se pohybují od minus pěti do minus dvou stupňů Celsia. Je zataženo až polojasno, bez srážek. Na silnice ve Zlínském kraji napadl sníh. Řidiči jsou nabídáni k opatrnosti. Mají dávat pozor hlavně na Vsetínsku, kde i na silnicích první třídy leží rozbředlá vrstva sněhu, ve vyšších polohách na komunikacích nižších tříd je vrstva napadaného sněhu.

Ve vyšších polohách Kroměřížska leží ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem. Silnice první třídy a hlavní tahy v ostatních okresech jsou mokré po chemickém ošetření, na cestách nižších tříd leží většinou rozbředlý sníh.

Teploty na území kraje se pohybují od minus pěti do minus dvou stupňů Celsia, je zataženo, na Vsetínsku vane slabý vítr, místy sněhové přeháňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám