Hlavní obsah

KSČM nabízí po volbách podporu menšinové vládě ČSSD

PRAHA

Komunisté se obávají, že jednou z pravděpodobných variant povolebního uspořádání je velká koalice občanských a sociálních demokratů. Podle KSČM by takový kabinet prosazoval změnu poměrného volebního systému na většinový. Komunisté proto nabízejí soc. dem. místo velké koalice svou podporu menšinové vládě ČSSD.

Článek

Podle komunistů by změna volebního zákona na většinový volební systém byla hrozbou pro demokracii. Odborníci však takový názor zpochybňují, spíše by v takovém volebním systému živořily menší politické strany, včetně KSČM. Většinový volební systém by pravděpodobně vedl k preferecni jedné pravicové strany a jednoho levicového subjektu.

Komunisté si myslí, že současný boj mezi ČSSD a ODS má pouze poplést voliče. "KSČM za této situace upozorňuje občany, aby se nedali zmást současným nelítostným bojem mezi ODS a ČSSD. To hlavní, oč tu běží, je dlouhodobé nebezpečí pro demokracii, které by plynulo z možné povolební dohody ODS a ČSSD," tvrdí komunisté.

Nedávno europoslanec Jan Zahradil (ODS) deníku Právo sdělil, že v ODS je krizový scénář pro případ povolebního patu, kdy by mohla přechodně vládnout velká koalice. "Jedním z hlavních bodů takové vlády byla dohoda na ústavní změně volebního systému, aby se už konečně vyloučily patové situace," uvedl na konci února pro Právo Zahradil.

KSČM není podpora ČSSD proti srsti

Vzniku velké koalice lze podle KSČM čelit tím, že všichni lidé s levicovou a sociální orientací půjdou k volbám a odevzdají zde hlasy pro levicové řešení společenských problémů.

Komunisté proto nabízejí alternativu, kterou je jejich podpora případné menšinové vládě ČSSD, pokud bude prosazovat levicové prvky volebního programu. "Jsme ochotni jednat o společném minimálním programu levice, který by byl otevřen požadavkům vlivných společenských organizací, zejména odborů, a který by zabezpečoval lepší život občanům, kteří se živí prací," tvrdí. Stanovisko v pátek vydal Výkonný výbor KSČM.

Anketa

Jaká podoba vlády je podle vás po volbách pravděpodobnější?
velká koalice ODS-ČSSD
3 %
menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
43,3 %
koalice ODS-KDU-ČSL-Strana zelených
52,2 %
vláda ODS s tichou podporou ČSSD
0,7 %
jiná vláda
0,8 %
Celkem hlasovalo 669 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám